Azonban a háztartások 3/4-e ki tudja gazdálkodni a megemelkedett rezsidíjakat
Fotó: Shutterstock

Kiszámolták, ennyi család kerülhet bajba a rezsi miatt

Egy friss kutatás szerint a háztartások háromnegyede ki tudja gazdálkodni a megnövekedett árakat, azonban nagyjából 161 ezret fenyegethet fizetésképtelenség a megemelkedett rezsiköltségek miatt. A legkisebb bevételűek kiadásai több mint harmadával emelkedhetnek.


Több tízezer család lehet bajban

A GKI Gazdaságkutató és az Intrum friss, reprezentatív felméréséből kiderül, hogy az ezer válaszadó 70 százalékának a családi kasszájára számottevő hatással lesz a rezsiköltségek emelkedése. Családonként átlagosan havi 26 ezer forint plusz kiadást jelenthet a rezsiemelkedés, bár ez az összeg igen eltérő lehet a lakhelyek függvényében: Például a téglalakásokban átlagosan havi 15 ezer forintos számlanövekedéssel kalkulálnak, a családi házakban 30 ezer forintossal.

Az intézmények összevetették a rezsikiadások várt növekedését a háztartások korábbi kiadásaival, valamint a jövedelmével is. Mindkét számítással arra jutottak, hogy a családok 4-5 százalékát, vagyis 160-182 ezret érint rendkívül súlyosan a rezsidrágulás.

A kiadásokból kiindulva, a háztartások 3,9 százaléka (161 ezer háztartás) számíthat átlagosan 38 százalékos kiadásnövekedésre a rezsiszámlák növekedése miatt, amelyeket így a fizetésképtelenség veszélye fenyeget. Kevésbé súlyosan, de így is erősen veszélyeztetettnek minősül a háztartások 7,5 százaléka, amelyek átlagosan 12 százalék plusz kiadásra számítanak. Kis mértékben veszélyeztetett a háztartások további 10,3 százaléka

- jegyzi meg a Bank360.

A számításuk szerint a leginkább veszélyeztetett kategóriába sorolható családok jövedelmének 40 százalékát viheti el a rezsi a következő hónapokban, ami miatt nagy részük fizetésképtelenné válhat. Az összes magyarországi háztartás mintegy 22-25 százalékát tehetik ki a veszélyeztetettek.

Változik a rezsi

Az új szabályozás értelmében a gázfogyasztásnál az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (október eleje és december vége között 752,5 Ft) kell fizetni.

Mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

A villamosenergiánál 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint a rezsicsökkentett, kedvezményes ár. Az átlagot meghaladó fogyasztásnál a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram rezsicsökkentett, kedvezményes ára továbbra is 23,1 forint/kWh, e fölözz 62,9 forint a lakossági piaci ár. A H tarifa korlátlanul 36 forinton.

Ne hagyd ki!