A reszsimizéria új fejezete kezdődött augusztusban
Fotó: Shutterstock

Ma jár le az új rezsiszabályozás egyik fontos határideje

Ma még bárki elintézheti, hogy „tiszta lappal induljon” a gáz- és áramfogyasztásának számolása az új rezsirendszerben. Holnaptól azonban megszűnik ez a lehetőség.


Ma még bárki bediktálhatja a gáz- és villanyórája állását

A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosítunk a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 15-e között. Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi részmennyiséget

- áll az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. közleményében.

Tehát ma éjfélig elérhető bárki számára a lehetőség, hogy „tiszta lappal indítsa” a gáz- és áramfogyasztásának számolását az új rezsirendszerben. Az MVM egyúttal arra kér mindenkit, hogy a mérőállását pontosan diktálja be. Figyelmeztetnek rá, hogy az eddigi fogyasztástól jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatják, és módosíthatják a hálózati elosztó leolvasása alapján.

A MVM ezen és ezen a linken próbál választ adni az új rezsiszámítással kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

Kétszer drágul idén a gáz

Korábban l EBBEN a cikkben írtunk róla, hogy augusztus 1-jétől a lakossági ügyfeleknek mérési pontonként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, a gázfogyasztásnál pedig az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár automatikusan a rezsicsökkentés. A földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft) kell fizetni.

A földgáz lakossági piaci ára tehát köbméterenként 20,1 forinttal emelkedik októberben. Mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

Néhány jó tanács

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a havi leolvasóknak érdemes követniük a fogyasztást, hogy az elkövetkező 12 hónapban, összességében ne csússzanak ki a kedvezményes keretből, mert ha ez megtörténik, az e fölötti mennyiség után már a lakossági piaci árat kell megfizetniük. Nem éri meg azzal játszani, hogy valaki a valós nyári fogyasztásnál többet diktál be, hogy egyenletesebbé tegye, előre hozza a fizetést, szóval ezzel inkább ne próbálkozzunk.

A másik lehetőség a havonta változó, a megelőző év fogyasztása alapján megbecsült átalánydíj, amit bonyolult képlet alapján számít ki az MVM. Első lépésként érdemes ellenőrizni a nemrég megkapott éves összesítő, elszámoló számlán (ezért ne dobd ki, ha levélben érkezik) az éves fogyasztásunkat. Ha ez elmarad az 1729 köbmétertől, jó eséllyel a következő 12 hónapban is megmaradunk a rezsicsökkentett keretben, ha nem lesz a tavalyinál keményebb telünk (Ne legyen.) A rezsicsökkentett kategóriából abban az esetben csúszhatunk ki, ha jóval keményebb lesz a telünk, és a fagyos hónapok megugró fogyasztása miatt átlépjük az éves, 1729 köbméteres rezsicsökkentett keretet. A különbözetet, vagyis a túlfogyasztást a lakossági piaci áron kell megfizetnünk, ami az éves elszámoló számlában jelenik majd meg.

Szerkesztőségünk azt javasolja, vizsgáljuk meg a fogyasztás csökkentésének lehetőségeit, fűtsünk okosan, amit lehet, szigeteljünk, éjjel, vagy ha elmegyünk otthonról, tekerjük lejjebb a fűtést.

Ne hagyd ki!