Rengeteg pénzt kapnak a szolgáltatók, hogy ellensúlyozzák a távhőn keletkező veszteségüket
Fotó: Shutterstock

115 milliárdba kerül, hogy ne fizessünk többet a távfűtésért

Pénzügyi átcsoportosításokról jelentek meg friss kormányhatározatok a Magyar Közlönyben.


A hétfő este közzétett kormányhatározat szerint a távhő árszabályozási év 2023. február 1-jei kezdetén megállapított támogatási összegek következtében a távhőkassza pozitív egyenlegét 2023. februártól központi költségvetési forrásból származó befizetéssel szükséges fenntartani.


A döntés azzal jár, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak 115 milliárd forintot át kell utalnia a rezsivédelmi alapból a távhőszolgáltatók kompenzációjával kapcsolatos kiadásokra. Arról mi is írtunk, hogy ebben az évben nem emelkedik se az áram, se a gáz, se a távhő rezsicsökkentett lakossági ára, a rendszerhasználati díjhoz sem nyúlnak hozzá idén.

Arról is döntött a kormány, hogy összesen 14 milliárd forintot ad a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből a miniszterelnök által bejelentett helyközi ország- és vármegyebérletek bevezetésére, 8 milliárdot pedig a szociálpolitikai menetdíj támogatásokból csoportosít át erre a célra. Az összegből 10,6 milliárdot a Volánbusz kap, a vasúti személyszállításra 3 milliárd jut, a maradék 400 milliót pedig az elővárosi közlekedésre fordítják.


The Conversation

Ne hagyd ki!