A kormány 2021. június végéig meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot, amit addig bármikor kérhetünk! A lépés nem jár plusz teherrel.


Nem kerül többe a törlesztés

A moratórium vége után a törlesztőrészlet – a változó kamatozású kölcsönök kivételével – ugyanannyi lesz, mint a fizetési stop nélkül lett volna. Amíg nem fizetünk, a kamat persze halmozódik, ám ezt a bankok nem csaphatják hozzá a tőketartozáshoz. Ehelyett a futamidő arányosan meghosszabbodik, a kamatot így havonta egyenlő részletekben kell majd kifizetni. Az, hogy leállítjuk-e a törlesztést egyedül rajtunk múlik. Ha javul a helyzet, akkor újra fizethetünk, ha meg romlik, akkor egészen júniusig megint felfüggeszthetjük a törlesztést. Egy a lényeg. Szándékunkat mindig jelezzük a banknál. Fontos még, hogy a könnyítés a 2020. március 19. előtt felvett hitelekre vonatkozik.

Akik éltek a lehetőséggel…

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a moratóriumot nagyobb arányban veszik igénybe mikrovállalkozások. A forinthiteleken túl jobbára azok, akiknek devizahitelük van. Más iparágakhoz képest nagyobb arányban állították le hiteleik törlesztését a pandémia által jobban érintett ágazatokban, így például a turizmusban, a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások. A moratóriumban magánszemélyek is részt vehetnek. A jegybank szerint itt is elsősorban a nehezebb körülmények között élő, rosszabb anyagi helyzetben lévő emberek, valamint az álláskeresők, részmunkaidőben dolgozók, alacsony iskolai végzettségűek, kistelepülésen élők éltek a lehetőséggel.


Friss

Fotó:123RF

Egy éve lehagytuk vele a világot, emlékszel az első gyors utalásodra?

Egy év alatt, az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta csaknem 150 millió tranzakció teljesült azonnal.

Az AFR a világon egyedülálló módon, minden bank számára kötelezően és egyidőben indult el tavaly március 2-án. A tranzakciók 99 százaléka öt, 96 százaléka két másodpercen belül ért célba

- mondta a köztévének Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátéve, a tranzakciók kétharmada egy másodperc alatt teljesült.

Mit tud az ARF?

A rendszer háromféle másodlagos azonosító bevezetésével indult el, így nem kell megjegyezni a hosszú bankszámlaszámokat, hanem elég például a mobiltelefonszámot, vagy e-mail címet regisztrálni. Ezt a szolgáltatást már több mint százezren használják. Az elmúlt egy év tapasztalatai szerint a tranzakciók több mint egyharmadát hétvégén vagy este indították el a rendszerben. Az MNB, a GIRO Zrt. és a kereskedelmi bankok fejlesztése az utóbbi 30 év legnagyobb pénzügyi innovációja volt Magyarországon.

Az azonnali utalás elvileg már 2019. július 1-én elindult volna, de az élesítést elhalasztották, mert nem minden bank tudott időben felkészülni. A fejlesztés nagyon komoly feladat volt, a Bankszövetség szerint 30-40 milliárd forintot és több százezer munkaórát emésztett fel.

Ne hagyd ki!