Segítséget nyújtó kéz
Fotó: unsplash

Céges hiteled van? Nem muszáj törlesztened!

A kormány 2021. június végéig meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot, amit addig bármikor kérhetünk! A lépés nem jár plusz teherrel.


Nem kerül többe a törlesztés

A moratórium vége után a törlesztőrészlet – a változó kamatozású kölcsönök kivételével – ugyanannyi lesz, mint a fizetési stop nélkül lett volna. Amíg nem fizetünk, a kamat persze halmozódik, ám ezt a bankok nem csaphatják hozzá a tőketartozáshoz. Ehelyett a futamidő arányosan meghosszabbodik, a kamatot így havonta egyenlő részletekben kell majd kifizetni. Az, hogy leállítjuk-e a törlesztést egyedül rajtunk múlik. Ha javul a helyzet, akkor újra fizethetünk, ha meg romlik, akkor egészen júniusig megint felfüggeszthetjük a törlesztést. Egy a lényeg. Szándékunkat mindig jelezzük a banknál. Fontos még, hogy a könnyítés a 2020. március 19. előtt felvett hitelekre vonatkozik.

Akik éltek a lehetőséggel…

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a moratóriumot nagyobb arányban veszik igénybe mikrovállalkozások. A forinthiteleken túl jobbára azok, akiknek devizahitelük van. Más iparágakhoz képest nagyobb arányban állították le hiteleik törlesztését a pandémia által jobban érintett ágazatokban, így például a turizmusban, a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások. A moratóriumban magánszemélyek is részt vehetnek. A jegybank szerint itt is elsősorban a nehezebb körülmények között élő, rosszabb anyagi helyzetben lévő emberek, valamint az álláskeresők, részmunkaidőben dolgozók, alacsony iskolai végzettségűek, kistelepülésen élők éltek a lehetőséggel.


Ne hagyd ki!