A kormány 2021. június végéig meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot, amit addig bármikor kérhetünk! A lépés nem jár plusz teherrel.


Nem kerül többe a törlesztés

A moratórium vége után a törlesztőrészlet – a változó kamatozású kölcsönök kivételével – ugyanannyi lesz, mint a fizetési stop nélkül lett volna. Amíg nem fizetünk, a kamat persze halmozódik, ám ezt a bankok nem csaphatják hozzá a tőketartozáshoz. Ehelyett a futamidő arányosan meghosszabbodik, a kamatot így havonta egyenlő részletekben kell majd kifizetni. Az, hogy leállítjuk-e a törlesztést egyedül rajtunk múlik. Ha javul a helyzet, akkor újra fizethetünk, ha meg romlik, akkor egészen júniusig megint felfüggeszthetjük a törlesztést. Egy a lényeg. Szándékunkat mindig jelezzük a banknál. Fontos még, hogy a könnyítés a 2020. március 19. előtt felvett hitelekre vonatkozik.

Akik éltek a lehetőséggel…

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a moratóriumot nagyobb arányban veszik igénybe mikrovállalkozások. A forinthiteleken túl jobbára azok, akiknek devizahitelük van. Más iparágakhoz képest nagyobb arányban állították le hiteleik törlesztését a pandémia által jobban érintett ágazatokban, így például a turizmusban, a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások. A moratóriumban magánszemélyek is részt vehetnek. A jegybank szerint itt is elsősorban a nehezebb körülmények között élő, rosszabb anyagi helyzetben lévő emberek, valamint az álláskeresők, részmunkaidőben dolgozók, alacsony iskolai végzettségűek, kistelepülésen élők éltek a lehetőséggel.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!