Nagy-Britannia május 17-én feloldotta az utazási korlátozásokat. A veszélyesnek ítélt országokba csak akkor utazhatnak a polgárok, ha hazatértükkor 10 napos karanténba vonulnak. Sokaknak ez nem tetszik, viszont az utazási irodákat ez nem érdekli – írja a BBC.


Az ellenőrzések megkönnyítése érdekében a brit kormány 3 kategóriába sorolta a világ országait. Piros jelzést kaptak a legveszélyesebb országok, ide egyáltalán nem javasolják a polgárok utazását. Sárga jelzéssel látták el a közepesen veszélyes országokat. Aki ilyen területre utazik, a visszatérést követően 10 napos karanténba kell vonulnia. Ez idő alatt 2 PCR tesztet el kell végeztetnie. Ha letelik a 10 nap, és a tesztek negatívak, minden mehet tovább a megszokottak szerint. Zöld jelzéssel egyelőre 12 országot láttak el. Ezekre az országokra semmilyen megkötés nem vonatkozik.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy számos népszerű turisztikai célpont került sárga besorolás alá. Egyebek között Franciaország, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Horvátország (illetve Magyarország is).

Hoppon maradt turisták

Fontos megjegyezni, a besorolások inkább csak útmutatásként szolgálnak, mintsem valódi törvényként. Ezt az utazási irodák keményen ki is használják. Rengeteg turista már korábban lefoglalta a nyaralását a sárga kategóriába eső országokba, viszont sokuk nem engedheti meg, hogy 10 napot karanténban töltsön. Leginkább a munkája miatt. Az utazási irodák viszont nem térítik vissza a kifizetett összegeket, mondván, semmi akadálya az elutazásnak. Lényegében egyéni probléma, ha valakinek terhet jelent a karantén. Ráadásul arra sem adnak lehetőséget, hogy másik időpontra tegyék át a vásárlók a foglalásaikat.

Ez azért is érdekes, mert 2020-ban a legtöbb utazási iroda legalább arra engedélyt adott, hogy a vásárlók áttegyék az utazásukat egy másik időpontra.

Nincs kivétel

A legtöbb vállalat, bár morálisan megkérdőjelezhetően, mégis jogszerűen jár el. Az Egyesült Királyság legnagyobb utazási irodája, a Tui például továbbra is kínál utazási csomagokat a piros zónákba. Az is kiderült, hogy a legtöbb utazási biztosítás nem terjed ki a legveszélyesebbnek ítélt országokra. Ebben az esetben annyit tehet az érintett (ha nagyon muszáj elutaznia), hogy közvetlenül az utazási irodával köt biztosítást. Mondanunk sem kell, ez dupla költséget jelent. A Tui azok közé tartozik, akik lehetőséget adnak a foglalások elnapolására (például 2022 nyarára). Ebben az esetben vállalnia kell a vásárlónak, hogy minden jövőbeni többletköltséget kifizet.

Rengeteg turista arról panaszkodott a BBC-nek, hogy a mostani utazásaikat is tavaly nyárról tették át abban bízva, mostanra javulni fog a helyzet. Sajnos nem így történt.

Az a fránya kiskapu 

Az Egyesült Királyság kormánya a napokban figyelmeztette az utazási irodákat, készen kell állniuk a koronavírus miatt meghiúsult utazások árának visszatérítésére. Tavaly több mint 23 ezer panasz érkezett a versenyhivatalhoz, amely összesen 200 millió fontos büntetést szabott ki a vállalatokra. Az új rendelet értelmében kötelesek visszatéríteni a vásárlók pénzét, vagy biztosítaniuk kell egy új időpontot a megvásárolt csomagok érvényesítésére. Viszont erre csak akkor kényszeríthetők, ha a vírus miatt nem lehetséges az utazás. Jelen állás szerint viszont nyugodtan elutazhat bárki bárhova, ha vállalja a karantént és a teszteket. Így nem kötelezhetők a vállalatok a kártérítésre.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!