A Google Térkép és a Waze rendkívül hasonlóak, mégis jelentősen eltérnek egymástól. Még akkor is, ha a Térkép szépen lassan a Waze összes funkcióját lenyúlja. A Térkép ezúttal az „útdíj" szolgáltatással bővül.Utak, hidak, és minden más

Sokan nem tudják, de a Waze lassan egy évtizede a Google tulajdonában van. A kaliforniai tech-óriás még 2013-ban vásárolta fel az izraeli céget 966 millió dollárért. Annak ellenére, hogy a Google-nek így két nagyon hasonló applikáció van a tulajdonában, mégsem küldi nyugdíjba egyiket sem. És erre bizony nyomós oka van. Egyrészt mindkét app rendkívül népszerű és saját, jól bejáratott felhasználói bázissal rendelkezik. Másrészt komoly szolgáltatásbeli különbségek vannak közöttük, még ha ez elsőre nem is tűnik fel. Ettől függetlenül a Térkép egyre több Waze funkciót épít be a saját eszköztárába. A legújabb ilyen funkció az útdíj szolgáltatás.

Alapvetően egy nagyon hasznos funkcióról beszélünk, ami a Waze-ben már jó ideje jelen van. Elég megadni az úticélunkat, és máris kidobja az app, hogy mennyibe fog fájni a kiruccanás. A Térkép meg is irigyelte ezt, és lépett. És hogy miért jó ez? Azért, mert a Waze jóval korlátozottabb, mint a Térkép, amely gyalogosoknak és bicikliseknek is segítséget nyújthat a számolgatásban.

Az Android Police értesülései szerint azonban még várni kell a funkció elterjedésére, ugyanis a Google egyelőre csak felméréseket végez a felhasználók köreiben, akik javaslatokat tehetnek a fejlesztéssel kapcsolatban. Belsős információk szerint az utak, a hidak és a kijelölt útvonalon felmerülő összes potenciális költség automatikusan meg fog jelenni a Google Térképen.

Pro és kontra

Felmerülhet a kérdés, hogy a Google miért fejleszti folyamatosan mindkét appot? Nos, erre a válasz az, hogy alapjaiban véve nagyon különböző alkalmazásokról beszélünk, az átfedések ellenére is.

A Térkép bizonyos értelemben professzionálisabb, és sokkal jobban támaszkodik a saját adatbázisára, amelyet kiegészít az aktív felhasználók valós idejű tartózkodási helyével. A Waze viszont a felhasználóktól szerzi be az adatai nagy részét, akiktől azt várja, hogy valós idejű információkkal töltsék fel az appot. A Waze-nek nincs olyan adatkészlete, amire támaszkodhatna, így csak annyira lesz jó, mint amilyen a felhasználói bázisa. Magyarán, ha nincsenek aktív felhasználók, akkor az app nem tudja pontosan meghatározni, hogy éppen milyen a forgalom.

A Térkép továbbá többrétű szolgáltatásokat nyújt. Támogatja az autó nélküli navigálást, illetve útmutatást kínál a gyalogosok, a tömegközlekedők és a kerékpárosok számára is.

A Waze-nak azonban van egy funkciója, ami a Térképnek nincs: az agresszív újratervezése az útvonalnak az utazási idő optimalizálása érdekében. Bár a Térkép is felajánlhat új útvonalakat, alapvetően mindig a legegyszerűbbet fogja betervezni. Ellenben a Waze csont nélkül leterel a mellékutakra, ha úgy akár csak néhány perccel is rövidebb lesz az utazás. Ez az egyik legnagyobb különbség a két app között, illetve ezért is szeretik sokan a Waze-t.

Külön, vagy egybe?

Persze ezek még mindig nem indokolják, hogy a Google ne olvassza egybe az appokat. Lehetne például azt csinálni, hogy a Térkép egyik alfunkciója lesz a Waze, nemde? Ezt majd a Google eldönti. Annyi viszont biztos, hogy a Waze rengeteget tudna profitálni a Térkép saját adatbázisából. Mindenesetre a két app egyre jobban hasonlítani fog egymásra, így előbb-utóbb megtörténhet a nagy egyesülés.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!