Dubaj felhőkarcolói és a tenger a teraszról

Dubaj látképe egy villából

Fotó: Shutterstock

Hallottál a bosszúturizmusról? Bemutatjuk a nyertesét

A közel-keleti országokban jelentősen megnövekedett a kereslet a bérelhető luxusingatlanok iránt. A pandémiás időszakot követően érzékelhetően megváltoztak az utazók igényei, a bérbeadók alig bírnak lépést tartani velük.

A vakációs ingatlankölcsönzések népszerűsége a pandémia idején ugrott meg, amikor a szociális távolságtartás alapkövetelmény lett, és mindenki nagyobb élettérre, biztonságosabb elkülönülésre vágyott.

Bosszúturizmus, mint trend

A vakációs ingatlanbérlés globális forgalma 2030-ra eléri a 111 milliárd dollárt – állapítja meg előrejelzésében a Presedence Research. Megjegyzik, hogy 2020-ban ez a szám alig 23 milliárd dollár volt. A kutatás szerint a pandémiás ijedtség utáni első években az utazási kedvet egy új trend, az úgynevezett „bosszúturizmus” fűti, amely az Y generációra (26-41 év közöttiek), és a náluk fiatalabbakra jellemző, akik most,

hogy behozzák az elveszett időt, hatalmas étvággyal esnek neki a világnak.

Az utazók a pandémia idején rájöttek, hogy ha nem szállodába mennek, hanem házat, lakást bérelnek, akkor kényelmesebb, tágasabb helyen tölthetik az idejüket, és még olyan extrákat is kaphatnak, mint edzőterem, moziszoba, okosotthon-alkalmazások, netán komornyik vagy szakács.

Lenyomta a szállodákat

A Dubaj-központú Luxury Explorers (Luxusfelfedezők) utazási iroda szerint 2018-ban tapasztalták először, hogy a VIP-ügyfelek a luxusvillákat keresik. Akkoriban még Dubaj ezen a téren nem volt mérhető Dél-Franciaországhoz, Olaszországhoz vagy Los Angeleshez. A cégnek mára már 20 kölcsönözhető dubaji luxusvilla szerepel a portfóliójában, ügyfeleik celebek, híres spórtolók, politikusok. Arról, hogy Phuketen is gombamódra nőnek ki a földből a villák, itt írtunk.

Világviszonylatban

az otthonok bérbeadása 2020-ban jobban teljesített, mint a szállodák forgalma

– derül ki a STR és az AirDNA kutatásából. Miközben a világjárvány negatív hatással volt a hotelekre és a rövid távú ingatlanbérbeadásra, a vezető vakációs ingatlanközvetítők állítják: náluk a pandémia kezdete óta folyamatosan magas a foglalási kedv.

A 2020 augusztusi nyitás óta átlagosan 92 százalékos a foglalásunk

– mondta a dubaji Key View Vacation Homes vezetője a CNBC-nek.

A szállodák természetesen igyekeznek hozzáférni ehhez a szegmenshez is. A Marriotthoz tartozó Homes & Villas by Marriott már száz helyen kínál vakációra bérbe vehető otthonokat. A szállodalánc, amelynek így első kézből származó tapasztalata van mindkét területen, megállapította: az ilyen helyeken átlagosan

több mint háromszor annyi időt töltenek el a vendégek, mint egy szállodai szobában.


Ne hagyd ki!