A három napos hosszú hétvégén a Szent István Napja programsorozat keretében számtalan program várja a fővárosba látogatókat. Ezek közül választottunk ki tízet!1. Az ország születésnapi partija: Felvonulás

Időpont és helyszín: Augusztus 20., Andrássy út

Soha nem látott méreteket öltő és színvonalú felvonuló ünnepség nyitja meg a Szent István Nap eseménysorozatot. Augusztus 20-án az Oktogontól a Hősök teréig impozáns, guruló installációk közt vonul végig több száz fellépő, köztük Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Nvratil Andrea, Horváth Tamás énekesek; a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar, valamint mellettük több száz táncos.

A grandiózus alkotások három tematikába rendeződnek: föld, haza és nemzet. Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, pogány korunk hitregés világának eredeti alakjai, a turul és a csodaszarvas jelennek meg, melyek a sámánok korában a hitet adták a magyaroknak, és hosszú vándorútjukon kísérői, vezetői voltak a népnek az ígért új hazába. A négy és fél méter magas turulmadarat és a 16 ember által működtetett csodaszarvast a haza blokkban a kilenc méter átmérőjű korona követi, és természetesen Szent István is megjelenik majd a felvonuláson, óriásszobor formájában. És mi más lehetne az ünnepélyes felvonulás zárójelképe, mint az utolsó egységében megjelenő, 60 méter hosszú, varrott magyar zászló.

Az installációk az augusztus 20-i felvonulást követően az ünnepi hétvégén látogathatók lesznek egy interaktív kiállítás keretében a Hősök terén. A felvonulás próbáján készült werkfilm innen tölthető le!

2. Életre kel a történelem: Hősök útja

Időpont és helyszín: Augusztus 20., Tóth Árpád sétány

A Budai Vár legnagyobb területű eseménye az augusztus 20-i Szent István Nap keretén belül a Hősök útja lesz, mely a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket látványos, szerepjátékos, hagyományőrző bemutatókon keresztül, ahol lehetőség van a korhű fegyverek, eszközök kipróbálására is. A szervezők hét történelmi alak hősi cselekedeteit mutatják be hét különböző helyszínen a Tóth Árpád sétány hangulatos részein a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Honvédség Hagyományőrző csoportjainak támogatásával. I. István király, Szent László, Hunyadi János, Egri nők, Kászonyi Dániel, Muhr Ottmár és Duska László: közös bennük, hogy mind hoztak olyan sorsfordító döntést, ami miatt ma hősként tekintünk rájuk, vagy a döntésük olyan módon befolyásolta a történelem lefolyását, amely nagy hatással volt az utána következő időkre, harcokra, cselekményekre. Az előadások végén, egy különleges, erre az alkalomra készült selfie-géppel, mindenki csinálhat közös fotót kedvenc történelmi hősével.

​3. Festői piknik klasszikus zenei koncertekkel: Panorama Classical

Időpont és helyszín: Augusztus 20–22., Filozófusok kertje

Páratlan élőzenei élményben lehet részünk a Panorama Classical nevű programsorozaton, miközben a város egyik legszebb panorámájával bíró Filozófusok (Gellért-hegy, víztározó teteje) kertjében elegáns pikniken veszünk részt. A komolyzenei koncerteket, a színpad hátterében a vár látképével a legnépszerűbb komolyzenei előadóktól hallhatjuk babzsákokon, a fűben ülve, a lámpafüzérek meghitt fénye alatt falatozva, borozgatva. Gyermekeknek egésznapos „hangszersimogató" keretében ismerkedhetnek a különböző hangszerekkel.

​4. Ahol jó ebédhez szól a nóta: Csárdafesztivál

Időpont és helyszín: Augusztus 20–22., Vörösmarty tér

Az ország és a határon túli térségek legjobb magyar csárdáinak ikonikus ételeit kóstolhatjuk meg a Vörösmarty téren augusztus 20–22. között. Erre az alkalomra a két Michelin-csillagos Onyx étterem is csatlakozik a résztvevőkhöz egy pop-up csárdával! A kivételes gasztroélmény mellett a helyszíni tánc és népzenei programok a térre épített színpadon, valamint a közönség között is élvezhetők, mint egy csárda asztalánál ülve. A fesztivál első napja a népművészeti hungarikumokat állítja a középpontba, a második a magyar nótát, míg a harmadik folk&roll dallamokat szolgáltat a bemutatók és. kóstolók alatt, Kovács Lázár műsorvezetésével.

​5. Zene, amely felpezsdít: Operett Korzó

Időpont és helyszín: Augusztus 20–22. Vigadó tér

A Vigadó előtti téren, az ikonikus szökőkutat augusztus 20–22. között egy félkör alakú színpad fogja körülölelni, ahol a Budapesti Operettszínház sztárjai adnak elő közönségkedvenc műveket. A pezsgő élőzenei élményt egy exkluzív gasztroélmény egészíti ki: a VinCE Buborék Fesztivál, melyen az itthon elérhető pezsgők, proseccók, cavák, champagne-ok és fröccsök legjava kerül bemutatásra az ínyenc érdeklődők számára.

​6. Emberek emberfeletti teljesítménnyel: Sporthősök

Időpont és helyszín: Augusztus 20–21., Március 15. tér

Hősök nemcsak történelmi személyek lehetnek, hanem olyan kortársak is, akik erő felett teljesítenek egy, az egész ország javát szolgáló cél érdekében. Ilyen hősök például a sportolók, akik nemcsak sikereikkel, hanem kemény munkavégzésükkel is inspirálnak – róluk fog szólni a Sporthősök című, kétnapos rendezvénysorozat: a Március 15. térre tervezett egyedi „fordított lelátó" jellegű színpadon megismerkedhetünk a múlt és jelen sporthőseivel, a tokiói olimpia magyar bajnokaival. A tér díszkővel kirakott részén egy rendhagyó kiállítást találunk, melyen az olimpikonjainkról készült, eddig soha nem látott portrésorozatot, sportolói relikviákat és mozgóképeket tekinthetünk meg. A gyerekeket egy interaktív, sport tematikájú játszótér várja, ahol bárki próbára teheti képességeit és megtudhatja melyik sporthoz illenek leginkább adottságai. A téren ezen kívül kiállítók, vendéglátóegységek is helyt kapnak, akik jelenlétükkel tovább fokozzák az amúgy is izgalmakkal teli ünnepi hangulatot.

​7. Mesebirodalom nemcsak kicsiknek: Gyerekliget

Időpont és helyszín: Augusztus 20–21., Vajdahunyad vár, Kós Károly sétány

A Városliget egyik legikonikusabb helyszíne, a Vajdahunyad vára két napra mesebirodalommá változik: herceg- és hercegnőképző, bábelőadás, vásári mutatványok, tűzzsonglőrök, Csukás István leghíresebb és legszeretettebb mesehősei várják a gyerekeket és szüleiket. Ifjaknak és idősebbeknek is különleges élmény lehet a Magyar Honvédség eszközeinek, járműveinek testközeli megismerése, és sok más különleges hadászati eeszköz mellett itt látható majd először a Honvédség új büszkesége, az új Leopard tank.

​8. Budapestre költözik az ország: Városok sétánya

Időpont és helyszín: Augusztus 20–22., Alkotmány utca

Az Alkotmány utcában felsorakozik Magyarország összes zászlaja, valamint olyan információs totemek, amelyek az összes megyéről, Budapestről és az egész országról mesélnek, bemutatva hazánk sokszínűségét. A kiállítással célja, hogy bemutassa az ország kulturális gazdagságát és mélyítse a történelmi ismeretek felnőttben és gyerekben egyaránt, s lehetőséget ad, hogy a vidékről érkezők megkereshessék városuk zászlaját, és háttérben a Parlamenttel, akár fotózkodhassanak is vele.

​9. Sínre tett időutazás: Aranyvonat Kiállítás

Időpont és helyszín: Augusztus 20–22., Alkotmány utca

Az eredeti Aranyvonat 1938-ban készült el azzal a céllal, hogy a Szent Jobb ereklyét körbeutaztassa a történelmi Magyarország területén. Noha a szerelvény a második világháborúban megsemmisült, a meglévő tervek és történészek bevonásával hitelesen újra tudták építeni, melyet tavaly adtak át a Vasúttörténeti Múzeumban. A rekonstruált Aranyvonat az augusztus 20-ai hétvégére a Parlamenthez közel eső Alkotmány utcába költözik, ahol megtekintheti a történelem iránt érdeklődő közönség.

​10. Ahol jó (l)enni: Szent István Nap Bisztró

Az ünnepség valamennyi helyszínén megtalálhatók lesznek a Szent István Nap bisztróházak, melyekben a Szent István Nap söre, a Borsodi Világos csapolva és dobozosan egyaránt 350 forintért, az alkalomra címkézett NaturAqua ásványvíz 190 forintért, a Spar Szent István Napi szendvicsei pedig 390 forintért lesznek elérhetőek. Azok a vendégek, akik a visszaváltó pontokon leadják a már nem használt poharaikat, Szent István Nap karkötőt kapnak ajándékba.

The Conversation

Friss

Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Gyermelyi Zrt.

„Az a jó bank, amelyik úgy kezel, mintha saját magának adna tanácsot” (x)

Idén 50 éves a Gyermelyi Zrt., Magyarország piacvezető tésztagyártója, legnagyobb tojástermelője és malomipari szereplője, amely épp 20 éve áll pénzügyi kapcsolatban az MKB Bank Nyrt.-vel. A Gyermelyi életének majdnem felét, a rendszerváltás utáni korszak kétharmadát ez az együttműködés határozta meg. Ahogy Sárossy Attila, a Gyermelyi igazgatója fogalmaz: az MKB Bankkal való együttműködésük a legjobb stabil banki kapcsolat kategóriáját jelképezi, amit a 20 év töretlen és kölcsönös bizalma tökéletesen bizonyít.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!