Történetének legrosszabb évét zárta 2020-ban a turizmus, a nemzetközi utazások száma 74 százalékkal, egymilliárddal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a koronavírus-járvány miatt.


Jó tíz évvel korábban, a 2009-es pénzügyi világválság idején 4 százalékos volt a visszaesés, akkor még nem gondoltuk, hogy lehet ennél rosszabb is a helyzet. De az lett. A visszaesés legnagyobb mértékben Ázsiát és a Csendes-óceán térségét érintette, a turizmus 84 százalékos csökkenésével és 300 millióval kevesebb utas érkezésével. Európában 71 százalékos zuhanást mértek, az utazók száma 500 millióval volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) jelentése szerint a járvány több mint 100 millió munkahelyet sodort veszélybe.

Mi lesz a megoldás?

Az ágazat szereplői az oltási kampányok meglódulásától remélik a helyzet javulását, az utazási korlátozások fokozatos enyhítését.

Tudjuk, hogy a válság vége még messze van

- fogalmazott Zurab Pololikashvili, a szervezet főtitkára.

Véleménye szerint a biztonságos utazáshoz elengedhetetlen a koronavírus terjedését fékező intézkedések, köztük a tesztek, az utánkövetés és az oltási igazolások harmonizálása, összehangolása és digitalizálása. A UNWTO becslése szerint két és fél, négy év kell ahhoz, hogy a turizmus újra elérje a 2019-es szintet.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!