Történetének legrosszabb évét zárta 2020-ban a turizmus, a nemzetközi utazások száma 74 százalékkal, egymilliárddal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a koronavírus-járvány miatt.


Jó tíz évvel korábban, a 2009-es pénzügyi világválság idején 4 százalékos volt a visszaesés, akkor még nem gondoltuk, hogy lehet ennél rosszabb is a helyzet. De az lett. A visszaesés legnagyobb mértékben Ázsiát és a Csendes-óceán térségét érintette, a turizmus 84 százalékos csökkenésével és 300 millióval kevesebb utas érkezésével. Európában 71 százalékos zuhanást mértek, az utazók száma 500 millióval volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) jelentése szerint a járvány több mint 100 millió munkahelyet sodort veszélybe.

Mi lesz a megoldás?

Az ágazat szereplői az oltási kampányok meglódulásától remélik a helyzet javulását, az utazási korlátozások fokozatos enyhítését.

Tudjuk, hogy a válság vége még messze van

- fogalmazott Zurab Pololikashvili, a szervezet főtitkára.

Véleménye szerint a biztonságos utazáshoz elengedhetetlen a koronavírus terjedését fékező intézkedések, köztük a tesztek, az utánkövetés és az oltási igazolások harmonizálása, összehangolása és digitalizálása. A UNWTO becslése szerint két és fél, négy év kell ahhoz, hogy a turizmus újra elérje a 2019-es szintet.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!