Repülőgép belsejében ülések utasokkal
Fotó: Shutterstock

Zsúfolt gépek, dráguló jegyek: ki akar így repülni?

A zsúfolt repülőgépek és a drágább jegyek miatt az elmúlt tíz év alatt tavaly először csökkent a légitársaságok utasainak elégedettsége.


Az elmúlt évben berobbant az utazási kedv a hosszan tartó pandémiás időszak után, ami azt is jelenti, hogy sokkal többen vannak a gépeken.

Több utas=kisebb öröm

Az utazók elégedettsége minden repülési kategóriában – a turista és a business osztályokon egyaránt – csökkent. A J.D. Power több mint hétezer utazót faggatott ki 2021 márciusa és 2022 márciusa között a felméréshez. Ez volt az első eset 2012 óta, hogy éves összehasonlításban romlott az utazói elégedettség az Egyesült Államokban.

A J.D. Power szerint ez nem túl meglepő, hiszen az észak-amerikai légijáratok utasai az elmúlt két évben kimagaslóan elégedettek voltak, vagyis volt honnan visszaesni.

A kevesebb utas miatt több volt a hely a gépeken, rövidebb ideig kellett sorban állni a repülőtereken, és az utasokra több figyelmet tudtak szánni a légiutaskísérők utazás közben. Ez az üzleti modell azonban nem volt fenntartható

- hívta fel a figyelmet az elemző cég.

Mostanra a légitársaságok munkaerőhiánnyal és emelkedő költségekkel is küzdenek, miközben megpróbálják kiszolgálni a hirtelen rájuk zúduló utastömeget.

Lendületben az utazók

A repülőjegyfoglalások az amerikai belföldi járatokra 17 százalékkal csökkentek áprilisban márciushoz képest az Adobe Analytics friss összesítése szerint. Ez az egyik jele annak, hogy csökken a repülési kedv, miután a jegyárak túlszárnyalják a pandémia előtti szintet.

A vásárlók 7,8 milliárd dollárt költöttek az elmúlt hónapban repülőjegyekre, ami 13 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban utoljára a nyolcvanas évek elején tapasztalt mértékű inflációt mérnek, a repülési kedv eddig úgy tűnt, hogy nem csökken.

Az új adat most azt mutatja, hogy a vásárlókat a magas árak kezdik eltántorítani a repüléstől.

A lassulás ellenére a kereslet továbbra is a 2019-es szint fölött van. Áprilisban 23 százalékkal többet költöttek az emberek repülőjegyre, mint 2019 áprilisában, a foglalások aránya pedig 5 százalékkal volt nagyobb. Az árak 2019-hez képest 27 százalékkal, márciushoz képest 8 százalékkal nőttek. A márciusi adatokról itt írtunk. Arról pedig, hogy az amerikaiak kedve egyelőre nem ment el az európai nyaralástól, errefelé lehet olvasni.

Ne hagyd ki!