Nem nevezhető ideálisnak az idei nyári főszezon a Velencei-tónál. Alacsony vízszint, halpusztulás, néhány strand időleges bezárása is keseríti a nyaralók és az őket kiszolgáló vállalkozások életét. A problémák fő oka, hogy a tó vízszintje rendkívül alacsony. Kiszámolták, mennyiből lehetne úrrá lenni a mostani cseppet sem könnyű helyzeten.


​Miért nincs elég víz?

A normális vízszintnél 80 centiméterrel alacsonyabb a Velencei-tó vízszintje az idei nyáron. Az illetékesek szerint ez időnként előfordul, volt rá példa 1993-ban és 2005-ben is. Az ok rendkívül egyszerű: a tó vízgyűjtő területe kicsi, így ha nem hull elegendő csapadék, a vízszint alaposan lecsökken. Emiatt aztán pusztulnak a halak, sokszor algásodik a tó, néha le kell zárni strandokat is.

​Drága lenne a vízpótlás

Nincs mese, a gondok megoldásához valahogyan vizet kellene juttatni a Velencei-tóba. Sokan bíztak abban, hogy erre már idén nyáron sor kerülhet, ám mint Tessely Zoltánnak, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak a Fehérvár TV-nek adott interjújából kiderül, erre semmi esély. Az ügyben készült egy előterjesztés, amit a kormány meg is tárgyalt.

Mint kiderült a tó vízpótlása 40 milliárd forintba kerülne, ami akkora összeg, hogy az ország jelenlegi helyzetében ezt a kabinet nem tudja biztosítani.

Jó hír viszont, hogy az előterjesztést nem utasították el, így beruházás később tán megvalósulhat.


The Conversation

Friss

Kiderült, hányan élnek minimálbéren, meglepően sokan

Minél kisebb egy adott cég, a dolgozóik annál nagyobb aránya keres minimálbért vagy a garantált bérminimum körüli összeget.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Lounge Group

A pandémia időszaka nem csak gazdasági lehetőségeket rejtett

A járványhelyzet árnyékában manapság sokat hangoztatott digitalizációs lehetőségek az üzleti élet szereplői számára csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból. Az online felületen szeptember 29-től elérhető exkluzív videós kerekasztalok a Lounge Group jóvoltából kerülnek terítékre, és az üzleti élet, valamint a marketing legfontosabb problémáit boncolgatják – a már látható mini interjúk pedig ezen beszélgetések témáiba is bepillantást nyújtanak.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Lefizetem a bírót, mondta a magyar ügyvéd, nem jött be

Börtönbe mehet az ügyvéd, ha a bíróság elítéli.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!