Nem nevezhető ideálisnak az idei nyári főszezon a Velencei-tónál. Alacsony vízszint, halpusztulás, néhány strand időleges bezárása is keseríti a nyaralók és az őket kiszolgáló vállalkozások életét. A problémák fő oka, hogy a tó vízszintje rendkívül alacsony. Kiszámolták, mennyiből lehetne úrrá lenni a mostani cseppet sem könnyű helyzeten.


​Miért nincs elég víz?

A normális vízszintnél 80 centiméterrel alacsonyabb a Velencei-tó vízszintje az idei nyáron. Az illetékesek szerint ez időnként előfordul, volt rá példa 1993-ban és 2005-ben is. Az ok rendkívül egyszerű: a tó vízgyűjtő területe kicsi, így ha nem hull elegendő csapadék, a vízszint alaposan lecsökken. Emiatt aztán pusztulnak a halak, sokszor algásodik a tó, néha le kell zárni strandokat is.

​Drága lenne a vízpótlás

Nincs mese, a gondok megoldásához valahogyan vizet kellene juttatni a Velencei-tóba. Sokan bíztak abban, hogy erre már idén nyáron sor kerülhet, ám mint Tessely Zoltánnak, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak a Fehérvár TV-nek adott interjújából kiderül, erre semmi esély. Az ügyben készült egy előterjesztés, amit a kormány meg is tárgyalt.

Mint kiderült a tó vízpótlása 40 milliárd forintba kerülne, ami akkora összeg, hogy az ország jelenlegi helyzetében ezt a kabinet nem tudja biztosítani.

Jó hír viszont, hogy az előterjesztést nem utasították el, így beruházás később tán megvalósulhat.


The Conversation

Friss

Lefizetem a bírót, mondta a magyar ügyvéd, nem jött be

Börtönbe mehet az ügyvéd, ha a bíróság elítéli.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Bexar Arms on Unsplash

Mutatjuk a magyar hadiipari fejlesztéseket

A kormány felpörgeti a hadiipari beruházásokat, főként német, osztrák, európai, izraeli és amerikai cégekre számítanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Jól megnyirbálják az amerikai lottó 432 millió dolláros csúcsnyereményét

Néhány nappal ezelőtt egy szerencsés amerikai mind a hat nyerőszámot eltalálta a Mega Millions nevű lottósorsoláson. A főnyeremény már 432 millió dollárra, átszámítva közel 130 milliárd forintra duzzadt, de a sajátos adózási rendszer miatt a nyertes ennek a felét sem viheti haza.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!