Repülőgép húz el Hongkong felett

Egy ázsiai légitársaság több száz dolláros bónuszokat ajánl a pilótáknak azért, hogy Pekingbe és más, a szigorú zéró-Covid politika által érintett kínai városokba repüljenek.


A Cathay Pacific 5 ezer hongkongi dollárral, vagyis mintegy 260 ezer forinttal jutalmazná a bátor pilótákat. A hongkongi központú légitársaság tíz kínai nagyvárosba indít járatokat.

Kínában még járvány van

A légitársaságok világszerte munkaerőhiánnyal küzdenek, miután a Covid-korlátozások feloldása után nem bírnak lépést tartani a megnövekedett utazási igénnyel. A Cathay legnagyobb problémája ezzel szemben a kínai zéró-Covid politika, ami megkívánja, hogy az utasokon és a repülőgépek személyzetén további teszteket hajtsanak végre, emellett néhány útvonalon a pilótáknak védőruházatot, kezeslábast kell viselniük.

Emellett azoknak a pilótáknak, akik Kínába érkeznek, az azt megelőző 14 napban nem repülhetnek máshová.

Teszt, védőruha, karantén

Tudatában vagyunk annak, hogy a működési körümények, amelyek enyhülését régóta reméljük, változatlanul nehezek

– írta a légitársaság egy belső üzenetben.

A Kínába tartó járatok különösen fárasztóak, a nagyon szigorú szabályozások miatt. A fizetés ezt tükrözi, és a különleges kihívásokat, amelyekkel a pilóták ezeken az útvonalakon találkoznak – derül ki az üzenetből. A pilótákon kívül a más szolgálatot teljesítőknek nem ajánlottak bónuszt.

A szabályok szerint a hongkongi bázisú repülőgépszemélyzetnek minden út után három napot kötelezően karanténban kell töltenie, hotelekben.

A Cathay legénysége tavaly összesen mintegy 73 ezer napot töltött karanténban a szigorú kínai Covid-politika miatt.

The Conversation

Ne hagyd ki!