Kötél egy barna emberi kéz köré fonva
Fotó: Unsplash

Az Apple egyszer már kis híján kizárta a Facebookot az AppStore-ból, ezért

A Wall Street Journal jóvoltából újabb, ezúttal is aggasztó információk jelentek meg a Facebookról.


A nagy számok törvénye

A Facebook napjaink egyik legnagyobb közösségi média platformja. Havonta nagyjából hárommilliárd ember látogatja az oldalt. A Facebook-nak szigorú irányelvei vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmak jelenhetnek meg a platformon. Egyebek között tilos az erőszakos, törvénysértő, megtévesztő bejegyzések megosztása. Mondanunk sem kell ez elég tág meghatározás, így a Facebook moderátorainak irdatlan mennyiségű munkát kell elvégezniük. Mivel egy olyan platformról van szó, amely óriási eléréssel rendelkezik, így a bűnözők előszeretettel használják az ügyleteik lebonyolítására. Egyáltalán nem ritkák a bandák közötti erőszakkal, a csoportos kivégzésekkel, az embercsempészettel, a kábítószer kartellekkel és az erőszakos és megtévesztő információk terjesztésével kapcsolatos bejegyzések. Bár rengeteg moderátor dolgozik a Facebooknál, a nagy számok törvénye alapján előfordul, hogy egy bejegyzést, vagy fiókot nem tudnak időben lekapcsolni. Főleg, ha azt sem értik, hogy miről posztol a kiszemelt felhasználó.

Kulturális korlátok

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyekből kiderült, hogy az Apple 2019-ben megfenyegette a Facebookot, hogy kitiltja az AppStore-ból. Az Apple indulatait a BBC 2019-ben közölt tényfeltáró cikke váltotta ki. Kiderült ugyanis, hogy bűnözők a Közel-Keleten egy olyan emberkereskedelmi hálózatott üzemeltettek, amely a Facebook segítségével adott el embereket. A bűnszervezet munkaerő-kölcsönző vállalatnak tüntette fel magát, de a valóság más volt. A bűnözők helyieket ejtettek fogságba, majd a Facebook segítségével értékesítették őket. A megszerzett iratokban az egyik kutató korábban azt írta, hogy a Facebook a tényfeltáró cikk megjelenése előtt is tisztában volt a problémával.

A Journal cikke két problémára is felhívta a figyelmet. Egyrészt a cég moderátorai nem ismerik az érintett területeken beszélt nyelveket, így kis túlzással vakon tapogatóznak a törvényellenes és a szabályos posztok között. Másrészt a moderálást segítő mesterséges intelligencia sem érti az ottaniak nyelvjárását. Olyan problémáról beszélünk, amely rengeteg olyan területet érint, ahol nem angolul kommunikálnak a felhasználók.

Fontos megjegyezni, hogy amikor a Facebook rájött a bűnszervezet tevékenységére egy szakértői csapatot azonnal ráállított az ügy felgöngyölítésére. Mindenesetre az Apple végül nem tiltotta ki a Facebook-ot az AppStore-ból, de ez bármikor változhat.

Azért az Apple-t sem kell félteni, a cég ugyanis számos szexuális zaklatási ügybe keveredett az elmúlt hónapokban, erről korábban mi is írtunk, EBBEN A CIKKÜNKBEN.

Ne hagyd ki!