A szankciók ellenére egy kereskedelmi kiskapu ad erre lehetőséget
Fotó: Shutterstock

Ömlik Svájcba az oroszok aranya

Kétéves csúcson van az orosz aranyimport Svájcban. Erre az Oroszországgal szembeni szankciók egyik kiskapuja kínál lehetőséget. Több szakértő véli úgy, hogy az aranykészleten keresztül próbálják kijátszani az oligarchák az ellenük irányuló szankciókat.


Két éve nem érkezett ennyi orosz arany Svájcba

Nagyjából 5,7 tonna, körülbelül 324 millió dollár (129,600 milliárd forint) értékű orosz arany érkezett Svájcba augusztusban a közép-európai állam vámhivatala szerint, ami két és féléve a legnagyobb mennyiség. Az adatok alapján az aranyrudakat utoljára az Egyesült Királyságban finomították. Bár az orosz aranyat is szankciók sújtják az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Svájcban, azonban a megszorítások nem vonatkoznak az augusztus 4. előtt exportált rudakra – írja a Bloomberg.

A régebbi rudakkal most is lehet kereskedni, a befektetők mégsem szívesen üzletelnek azokkal. Ezért többen svájci finomítókban olvasztatnák újjá ezeket nemesfémeket, amitól ismét eladhatóbbá válnának. Nem is kevesen lehetnek az ügyben érintettek, hiszen Oroszország a világ második legnagyobb aranykitermelője, és korábban a brit aranypiac egyik fő beszállítója volt.

A nemzetközi szankciók miatt Oroszország és több orosz oligarcha személyesen is el vannak vágva a nemzetközi pénzpiactól. Azonban az aranymosás és az illegális piacok is lehetőséget kínálnak, hogy profitot termeljenek és átcsoportosítsák a vagyonukat az eurázsiai országon kívül is. Már áprilisban figyelmeztetett rá a Global Initiative thinktank, hogy az arany fizikailag is mozgatható, nem szükséges hozzá az oroszoknak hozzáférhetetlen SWIFT pénzügyi rendszer használata.

Tehát meglehetően könnyen tisztára mosható az orosz arany a világban úgy, hogy az eredetét nem kötelező feltűntetni. Moszkvának és az oroszországi oligarcháknak pedig igen nagy szükségük van arra manapság, hogy kereskedhessenek az arannyal, így képezve jelentős devizatartalékokat.

Rákattantak az aranyra a pénzüket féltő magyarok

Arról is írtunk, hogy megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első felében, így júniusra az értékesítés meghaladta az egymilliárd forintot - közölte a BÁV Zálog.

Az aranyékszerek népszerűsége is töretlen volt: az előző évhez képest kétszer annyi ékszert vásároltak a társaságtól az adott időszakban. A magas infláció, a szomszédban dúló háború, a forint árfolyamának gyengülése nagy keresletet generált a nemesfém iránt.

Az első félévben eladott 51 kilogramm aranytömbből a legkisebb, 5 grammos kiszerelésből vásároltak a legtöbbet. Az árbevétel tekintetében a legnagyobb, 100 grammos kiszerelés vezet, a forgalom 45 százalékát ez a 2,3 millió forintba kerülő aranytömb tette ki.

Az idén több hullámban is vásárolták az aranytömböket: a januári erős forgalom után az szja-visszatérítés hozott élénk keresletet, majd február végén, az ukrán háború kitörését követően, napok alatt kapkodták el a meglévő készleteket.

Ne hagyd ki!