Teherautó az úton.

Legalább százezer kamionsofőr hiányzik a brit áruszállítási szektorból, főként azért, mert a Brexit miatt rengeteg uniós munkavállaló hagyta el a szigetországot. A probléma már a benzinkutak ellátásánál is gondot okoz, ahol kaotikus helyzetek alakultak ki a napokban.


Az élelmiszer-ellátásra is kihat a sofőrhiány

Átmenetileg mentesíti a brit kormány a versenyszabályok alól az üzemanyag-forgalmazó vállalatokat az egyre feszültebbé váló ellátási helyzet miatt, amelyet az országossá vált pánikszerű felvásárlások is súlyosbítanak - számolt be az MTI.

Kwasi Kwarteng, az üzleti ügyek minisztere vasárnap éjjel bejelentette, hogy az üzemanyag-forgalmazó szektor egy időre mentesül az 1998-ban kelt versenyügyi törvény előírásai alól. Kwarteng szerint így az ágazat vállalatai egymással együttműködve, egymás közti információcserével azonosíthatják a legszűkösebben ellátott térségeket, és ezekre az országrészekre összpontosíthatják a szállításokat.

Az intézkedés előzménye az, hogy a szakképzett teherautósofőrök hiánya az utóbbi időszakban egyre komolyabb ellátási gondokat okoz a nagy-britanniai üzemanyag-forgalmazásban, és ugyanez a probléma most már az élelmiszer-ellátásban is érezteti hatását.

A hétvégére országszerte számos helyen hosszú autósorok alakultak ki a brit benzinkutaknál, miután több nagy forgalmazó kénytelen volt töltőállomásokat bezárni, mert a sofőrhiány okozta logisztikai fennakadások miatt nem tudja teljes hálózatát folyamatosan ellátni üzemanyaggal.

A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, elsősorban azért, mert a brit EU-tagság tavalyi megszűnése (Brexit) óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.

London csatlakozna a NAFTA új verziójához

A brexit jelentősen átalakította Nagy-Britannia nemzetközi kereskedelmi kapcsolatrendszerét. A napokban írtunk arról, hogy az Egyesült Királyság bejelentette: szeretne csatlakozni az amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményhez (USMCA). Ez az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalt, „frissített" változata, amelyet még a Trump-adminisztráció idején hoztak létre.

A USMCA alapvetően regionális megállapodás, de az ágazati fókuszát tekintve hasonlít a csendes-óceáni szövetségre. A britek a hivatalos kérelmet még nem nyújtottak be, csak jelezték csatlakozási szándékukat. Az Egyesült Királyságnak már van egy kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodása Kanadával és Mexikóval, de az Egyesült Államokkal való „társulás" még várat magára.

The Conversation

Ne hagyd ki!