Steve Ballmer vagyona a napokban meghaladta a 101 milliárd dollárt. Az üzletember így kilencedikként beléphetett a százmilliárdosok nem túl népes klubjába.


Steven Ballmer élete maga a megtestesült amerikai álom. Édesapja 23 évesen emigrált az Egyesült Államokba, így az üzletember már a tengeren túlon látta meg a napvilágot. 1977-ben diplomázott a Harvardon, majd három év múlva, a vállalat harmincadik dolgozójaként a Microsofthoz szegődött. Ballmer annyira megszerette a Microsoftot, hogy meg sem állt a vezérigazgatói pozícióig. Az üzletember 2000-ben foglalta el a cég vezetői székét, ahonnan 14 év után köszönt le. 2013-ban még „csak" 18 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, amelynek nagy részét a Microsoftban birtokolt négy százalékos részesedésének köszönhette. Javarészt ezek a részvények tették lehetővé, hogy a vagyona a napokban meghaladta a 100 milliárd dollárt. Ne feledjünk, a Microsoft piaci értéke nemrég átlépte a 2 billió dolláros álomhatárt. Steve Ballmer „lojális csávónak" jellemezte saját magát, aki hosszú évek után sem vált meg a Microsoft részvényeitől. Az üzletember vagyona tavaly 20 milliárd dollárral gyarapodott.

Érdekességképp megjegyezzük, hogy a Coca-Cola egykori igazgatója Roberto Goizueta után ő volt a második amerikai, aki úgy vált dollármilliárdossá, hogy alkalmazottként részvényopciókat kapott egy vállalattól. Ráadásul úgy, hogy nem ő alapította a céget, illetve rokoni szálak sem fűzték az alapítóhoz. Az üzletember rengeteget jótékonykodik a feleségével karöltve. Mindezek mellett a 2,6 milliárd dollár értékű Los Angeles Clippers kosárlabdacsapat is a tulajdonában van.

Az üzletember 2008-ban Magyarországra is ellátogatott, ahol Budapesti Corvinus Egyetemtől díszpolgári címet vehetett át. A díjátadó után beszédet tartott, ahol egy néző kritizálni kezdte, majd megdobálta tojásokkal. Az üzletember ügyes manőverezésekkel az összes tojást kikerülte, majd miután kivezették az „úriembert", megjegyezte, hogy 10 éves kora óta nem dobálták meg tojással.

Közeleg a tizedik

A világ 9 leggazdagabb embere tavaly összesen 245 milliárd dollárral növelte a vagyonát,az összesített érték így már meghaladta az 1,36 billió dollárt. Róluk van szó, sorrendben:

  • Jeff Bezos
  • Elon Musk
  • Bernard Arnault
  • Bill Gates
  • Mark Zuckerberg
  • Larry Page
  • Sergey Brin
  • Warren Buffett
  • Steve Ballmer

Ha minden igaz, hamarosan az Oracle alapítója, Larry Ellison is csatlakozik hozzájuk. Neki jelenleg 98,6 milliárd dolláros vagyona van.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!