Vakcinát 250, hamis tanúsítványt 25 dollárért vehetünk a darkweben. Ne dőljünk be!
Fotó: Unsplash

Vakcinát 250, hamis tanúsítványt 25 dollárért vehetünk a darkweben. Ne dőljünk be!

2020 decemberében beindult a koronavírus-elleni vakcinákért a beszerzési verseny. Ezt a rohamot nagyon nehezen bírja a vakcina ellátási lánca, így jelentős hiány alakult ki. Mi lehet ennek a megoldás? Mondjuk a sötét web?

Alvilági vakcinák

Valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni a legendákkal átitatott „sötét web" jelenségét. Akinek viszont homályos a terület, gyorsan összefoglalva az a lényeg, hogy az átlagos felhasználók, akik például Google Chrome-ot vagy Firefoxot használnak böngészésre, azok egyes adatok szerint csak az internet kavalkádjának a 10 százalékát látják. Van tehát bődületes mennyiségű adat és weboldal, amelyet csak speciális böngészővel érhetünk el (ilyen például a Tor böngésző). Ennek célja, hogy a felhasználó megőrizhesse anonimitását. Ha minden igaz, lehet bérgyilkost rendelni, drogokat, fegyvereket venni, de akár prémium pornófiókot is vehetünk 50 centért. Ezeket természetesen csak hallomásból és más oldalak beszámolóiból tudjuk.

Szóval itt ez a hatalmas, általában illegális piac, és pont ők ne lovagolnák meg a koronavírus által kialakult helyzetet? Bizony-bizony, a sötét weben lehet venni mindenféle védelmi felszerelést, sőt, koronavírus elleni vakcinát is!

​Titkosított értékesítési csatornák

A Kaspersky szakértői 15 speciális piacteret vizsgáltak át, melynek során 3 fő típusú vakcinát találtak: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca és Moderna vakcinákat. És természetesen olyanokat is, amelyek beazonosíthatatlanok.

Egy dózis ára nagyjából 250 dollár és 1200 dollár között mozog, átlagosan pedig 500 dollárt kóstál egy dózis. Egyes elemzések azt mutatták, hogy ezek az árak növekedtek, miután a Moderna és a Pfizer hatékonyságának a sikerességére fény derült, illetve nagyobb reklámkampányokat építettek rájuk.

A vakcinákat kínáló eladók nagyrészt Németországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, valamint az Egyesült Államokból kerülnek ki. A kommunikációhoz pedig titkosított applikációkat használnak, ilyen például a Telegram vagy a Wickr.

Mindezek mellett az eladók nagyrésze csak és kizárólag Bitcoinnal való fizetést fogad el, ugyanis így védhetik a személyazonosságukat, mert nehezebb lekövetni a kriptovalutával való fizetést.

A Kaspersky szakértői szerint a legtöbb eladó 100 és 500 közötti tranzakciót produkált.

​Semmi biztosíték nincs

A szakértők viszont egyértelműen aggodalmukat fejezték ki ez ügyben, ugyanis semmilyen biztosíték nincs arra, hogy valóban koronavírus elleni vakcinát kapunk, de még arra sincs, hogy egyáltalán kapunk valamit a pénzünkért. Annyi szent, hogy az oltópontokon világszerte általában maradnak ki vakcinák a nap végén, a pletykák szerint pedig semmi nem akadályozza, hogy egy esetleges ott dolgozó egy kis fizetéskiegészítés gyanánt sötétebb webekre evezzen.

A másik probléma viszont, hogy még ha van is olyan szerencséje a vásárlónak, hogy valódi vakcinát kapjon, elképzelhető, hogy már hatástalan lesz mire hozzá kerül. A Pfizer vakcináját például mínusz 70 Celsius fokon kell tárolni, hogy megőrizze hatásfokát. Amint a vakcina felenged, csupán 5 napig őrzi meg a hatásmechanizmusát.

A Moderna egy (pontosabban több) fokkal jobb helyzetben van, ugyanis esetében csak mínusz 20 Celsius fokra van szükség a tároláshoz, míg az AstraZeneca egy általános hűtőben is túléli.

Alternatív megoldás

Mivel elég borsos ára van a feketepiacon a vakcináknak, így vannak olyanok, akik egy jóval olcsóbb megoldást választanak: egyszerűen vesznek egy hamisított hatósági tanúsítványt, miszerint már beoltották őket vakcinával. Ezen tanúsítványok fő terjesztői az európai országokból kerülnek ki, és általában 20-25 dollárért már hozzájuk lehet jutni.

Továbbá már semmi meglepetést nem okoz, de körülbelül 50-70 dollárért olyan tanúsítványt is vehetünk, amely negatív teszteredményt bizonyít.

Mivel semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy hiteles termékeket lehetne beszerezni ilyen formában, ezért mindenkit arra biztatnánk, hogy türelmesen várja ki a sorát az oltás folyamán.

Ne hagyd ki!