Olaszországban 2019 vége óta tucatnyi településen hirdették meg az egyeurós ház programot. A vételár bizonyos esetekben valóban ennyi, de a beköltözéshez mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a felújításra kötelezett új tulajdonosoknak.


Lepukkant házból Olaszországban elég sok van. Szicíliában például az 1968-as földrengés után sokan felvették a biztosítási pénzt, de nem küzdöttek a régi otthonuk újraépítésével, hanem a környéken máshol kezdtek új életet. Vagy emigráltak.

A Telex.hu cikkéből kiderül, hogy egy ilyen faluban vett egyeurós, 18. századi, száz éve üres házat a chicagói, olasz származású Meredith Tabbone is, méghozzá látatlanban. Elmondása szerint a 300 éves ingatlan emeletén egykor laktak, a földszintjén viszont lovakat tartottak, úgyhogy vályú van beépítve az oldalába, vaskampók vannak a falakon, és amikor először meglátta, szalma volt a földön. Gyakorlatilag csak a falak álltak, de azok sem túl jó állapotban.

Mindent neki kellett kiépítenie, beleértve a vezetékeket, ablakokat, ajtókat is. Végül megvette a mellette lévő épületet is, így lett összesen 230 négyzetmétere, és arra számít, hogy 100 ezer dolláros, mintegy 30 millió forintos összköltségből lesz belőlük majd kétteraszos, kétgarázsos, hatszobás lakás. Mások negyedmillió dolláros végösszegről beszéltek a Telex-nek.

Az összeget látva nem csoda, hogy főként amerikaiak, kanadaiak, britek, franciák, hollandok, belgák jelentkeznek a programra.

Az egyerurós ár nem mindig igaz

Tucatnyi olasz település indított hasonló programot, változó konstrukcióval, de a legtöbb esetben eleve nem jut hozzá az ember a házért egy euróért, mert az csak kikiáltási ár egy vaklicitben. Van egy település, Sambuca, ahol 16 darab „egyeurós" ingatlant árvereztek, több mint százezer ajánlat érkezett Európából, Amerikából, végül az ingatlanok 1000 és 25 ezer euró között keltek el. A vételáron túl a vevőnek 15000 eurós felújítási kötelezettséget kell vállalni 5000 eurós letét mellett, vagyis ha az ember úgy gondolja, hogy egy kicsit pihenteti a dolgot, és csak nyugdíjas korára újítja fel, az nem fog menni. Ha pedig kifogy a pénzből útközben, akkor még az 5000 eurós kauciót is elveszíti.

A rideg valóság

A Telex megkérdezett egy dél-olaszországi építészt, nagyjából mennyibe kerül egy lakás, vagy egy kis ház mondjuk Pugliában.A válasz szerint Lecce történelmi óvárosában 600 ezer forint körüli euróért kaphatjuk meg egy szépen rendbehozott lakás négyzetméterét, így 80 négyzetmétert kb. 50 millió forintért szerezhetünk. De azt is választhatjuk, hogy 30 millió körül megvesszük szakadtan, majd 20 millióért rendbe hozzuk, ugyanott leszünk. A tengerparti kis településeken valamivel olcsóbb az ingatlan.


The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!