Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) azt vizsgálta, milyen mértékben drágultak az élelmiszerek a világon. Tavaly májushoz képest csaknem 40 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Idén májusban akkora volt a drágulás, amire 10 éve nem volt példa – írja a BBC.


A FAO indexe a gabonafélék, az olajos magvak, a tejtermékek, a hús és a cukor áremelkedését vizsgálta, hónapokra és évekre lebontva. Tavaly május óta 39,7 százalékkal, míg idén áprilisról májusra 4,8 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Utóbbira 2010 októbere óta nem volt példa. Az is kiderült, hogy 12 hónapja folyamatosan drágulnak az említett termékek. A vizsgált élelmiszercsoportok mindegyikénél drágulást tapasztalt a FAO, de a legnagyobb áremelkedést áprilishoz képest a növényi olajok (7,8 százalék), a gabonafélék (6 százalék) és a cukor (6,8 százalék) produkálta. A FAO összesített indexértéke 2011 szeptembere óta nem volt ilyen magas.

Már megint a koronavírus

A megnövekedett költségek mögött jól körülírható jelenségek állnak. A pandémia hatására óriási munkaerő-hiány alakult ki a szektorban. Ráadásul ehhez társult a vásárlói igények drasztikus növekedése is. Mindezek mellett még az ellátási lánc is akadozik a koronavírus mélyütése után ébredező világgazdaságban. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az egyre növekvő igények az alacsony termeléssel és a hiányos készletekkel párosulva inflációhoz vezetnek. A British Retail Consortium már figyelmeztette a brit polgárokat, ősszel számítsanak arra, hogy drágább lesz összeütni a családi ebédet.

Néhány iparág azonban erőteljes fellendülést tapasztalhat. A FAO előrejelzése szerint a világ gabonatermelése idén rekorderedményeket produkálhat.

Mi a helyzet nálunk?

A KSH májusban megjelent tájékoztatójából kiderült, hogy Magyarországon az áprilisi fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ezek az árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek. 12 hónap alatt, 2020 áprilisához viszonyítva:

Az élelmiszerek ára itthon 2,4, ezen belül:

  • az étolajé 22,8,
  • a büféáruké 7,8,
  • a rizsé 7,7,
  • a margariné 7,5,
  • a liszté 7,4,
  • a száraztésztáé 6,8,
  • a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9 százalékkal emelkedett

Ugyancsak tavaly áprilishoz viszonyítva a sertéshús ára 6,9, a párizsié és a kolbászé 1,6, a sajté pedig 1,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok és a dohányáruk ára átlagosan 12,2 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!