Pénzbírságot kapnak az euró bevezetésén nyerészkedők
Fotó: Shutterstock

Lejárt az euró bevezetésén nyerőszekedőknek adott türelmi idő

Pénzbírságra számíthatnak Horvátországban azok a vállalkozók, akik a megadott határidőn belül nem állítják vissza az áraikat az euró bevezetése előtti szintre - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet pénteki ülésén.


A miniszterelnök szerint az indokolatlan áremelések csökkentették az állampolgárok vásárlóerejét, míg az amúgy is magas infláció további növelése kárt okozott a gazdaságnak.Emlékeztetett arra, hogy a kormány a múlt héten megbízta a fogyasztóvédelmi főfelügyelőséget, valamint az adó és vámhivatalt, hogy küldjön ellenőröket a terepre. Az árak visszaállítására péntekig szabott határidőt a kabinet.

Plenkovic szerint számos vállalkozás azonnal reagált a kormány üzenetére, és korrigálta az árakat a december 31-i szintre, ami "jó és példaértékű jelzés". Ugyanakkor figyelmeztetett: amennyiben egyesek továbbra is megsértik a kormány által elfogadott következtetéseket, a kabinetnek még számos eszköz áll rendelkezésére, hogy megvédje az állampolgárokat. Ez esetben a termékek árának befagyasztását, az energiaválság enyhítését célzó támogatások felfüggesztését és az adók emelését említette, de további mélyreható adó- és vámellenőrzéseket is bejelentett.

A illetékes szolgálatokhoz továbbra is számos fogyasztói panasz érkezik, azért a politkus felszólította az állampolgárokat, hogy továbbra is tegyenek bejelentést minderről.

Vedrana Filipovic Grcic a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségtől a kormány ülésén elmondta: január 7-11. között összesen 696 ellenőrzést végeztek, ezek közül 178 esetben állapítottak meg indokolatlan áremelést, és 67 esetben az euró bevezetéséről szóló törvény rendelkezéseinek megsértését. Azaz a vizsgált gazdasági egységek 30 százalékánál találtak szabálysértéseket.

Ami a drágulásokat illeti: a pékáruk ára átlagban 15-30 százalékkal emelkedett. Drágább lett a csirke- és a pulykahús, a víz, az üdítőital és a tojás is, átlagban 13 százalékkal. A legnagyobb mértékű árnövekedéseket a fodrász és kozmetikai szalonokban rögzítették az ellenőrök, ezek mértéke 20-tól 50 százalékig terjedt. A vendéglátóegységek átlagban 13 százalékkal emeltek az árakon, kivételes esetekben 43 százalékot is.

Mostantól az ellenőrök minden megállapított indokolatlan áremelés esetén a fogyasztóvédelmi törvényben foglaltak szerint járnak el, amely tiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. A szabálysértést meghatározó jogszabály lehetővé teszi a pénzbírság kiszabását is, amely a jogi személyek esetében 1300 eurótól 26 ezer euróig, természetes személyek esetében - beleértve az egyéni vállalkozókat is - 660 eurótól 2000 euróig terjed - mondta Filipovic Grcic.Azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, amelyek az ellenőrzések során visszaárazták termékeiket, figyelembe veszik ezt a tényt a bírság kiszabása során. Az indokolatlan áremelések ugyanakkor súlyosbító körülménynek minősülnek - tette hozzá.


Ne hagyd ki!