Fehér színű élelmiszerszállító robotok narancssárga zászlókkal

Ezek a robotok suhannak a brit kisváros utcáin

Forrás: Cambs County Council

Robot viszi házhoz a tejet ebben a kisvárosban

Házhozszállító robotokat vetnek be egy brit kisvárosban, egyelőre próbaüzemben. A helyi vezetés célja a levegőminőség javítása azáltal, hogy a napi bevásárlásra ezeket az automatákat kínálják alternatívaként az autózás helyett.


A találmány amellett, hogy ezrek hétköznapjait teszi könnyebbé, a károsanyag-kibocsátást is csökkenti.

Win-win

A Co-op, a Starship Technologies és a helyi vezetés által kötött együttműködés keretében Cambourne mintegy 12 ezer lakójának robotok szállítják ki a megrendelt árut a helyi szupermarketből.

A próbaüzem úgy működik, hogy a lakók megrendelik a helyi Co-opból, amire szükségük van, aztán pedig várnak a robot érkezésére.

A szerkezet anélkül képes elszállítani holmikat rövid távra, hogy ehhez sofőrre vagy irányításra volna szüksége. A robotok könnyűek, és nagyjából az emberi gyaloglás tempójában, maximum 6 km/órás sebességgel haladnak.

Szenzorok, mesterséges intelligencia és gépi tanulás kombinációja révén képesek betonozott felületen haladni, tárgyakat kikerülni, míg számítógépes, látás-alapú navigáció segíti őket abban, hogy feltérképezzék a környezetet az utolsó centiig.

Szeretik

A robottechnológiát biztosító cég szerint az átlagos házhozszállítási idő alatt a gépek annyi energiát használnak fel, mint amennyi egy csésze víz felforralásához szükséges elektromos vízforralóval. Hasonló robotok üzemelnek már Northamptonban és Milton Keynes-ben is.

A Starship Technologies egyik menedzsere, Andrew Curtis a BBC-nek azt mondta: kiváló visszajelzéseket kaptak Milton Keynes-i és northamptoni felhasználóiktól, és bíznak benne, hogy még szélesebb körben elterjed majd a robotok használata.

Arról, hogy Debrecenben még az idén hasonló szerkezetet teszteknek, itt írtunk.

Ne hagyd ki!