Zöld játéktank és rubel bankjegyek
Fotó: Shutterstock

Így tört be a háború az orosz kézre került ukrajnai iskolákba

Ukrajna oroszok által megszállt részein 68 ezer forintnak megfelelő összeget ajánlanak a szülőknek, ha orosz iskolákba íratják be a gyerekeiket szeptembertől.


Az egyszeri, 10 ezer rubelnyi „sikerdíj” Donyeckben, Zaporizzsjában, Harkivban és Herszonban jár azok után a gyerekek után, akik szeptember 15-éig beiratkoznak a tanintézményekbe.

Félhavi fizetés?

Az összeg az átlagos havi munkabér felének felel meg a Statista 2021-es adatai szerint. Azóta persze a háborús gazdaság és a globális infláció miatt jelentősen nőttek a megélhetés költségei.

Az orosz rubel sok megszállt ukrán területen már hivatalos fizetőeszköznek számít, például a déli Herszonban, ahol még júniusban bevezették.

Az intézkedés összhangban van a Kreml azon törekvésével, hogy az ukrán területeken az oroszközpontú világképet helyezze a középpontba az oktatási intézményekben. Korábban érkeztek hírek arról, hogy az orosz hatóságok szülőket fenyegettek és bírságoltak meg, ha ebben nem működnek együtt.

Orosz tanterv

Júliusban Harkivban történelem, földrajz és nyelvtanárokat fenyegettek meg, ha nem írják alá a nyilatkozatot, amely szerint készek az orosz tanterv alapján tanítani.

A matematika, a fizika, a biológia és a kémia tantervben nincs orosz propaganda, ezért azokat a tanárokat békén hagyják, legalábbis egyelőre

– mondta egy neve elhallgatását kérő harkivi tanár korábban a Guardiannek.

A március elején elfoglalt Melitopol város iskoláiból a legtöbb tanár már távozott, miután nem volt hajlandó a megszálló erők által elfogadott tanterv szerint tanítani a gyerekeket.

Ehelyett online tanórákat tartottak az ukrán tanterv szerint, és szeptembertől is erre készülnek sok helyen.

Az egyik melitopoli iskolából, amely együttműködik az orosz hatóságokkal, sok szülő kiíratta a gyerekét, mások azonban félnek meghozni ezt a döntést.

Itt írtunk arról, milyen ukrán lelőhelyeket vontak már fennhatóságuk alá az oroszok.

Ne hagyd ki!