DogeCoin alapító: egy nagyhatalmú kartell irányítja a kriptopiacot
Fotó: Executium on Unsplash

DogeCoin alapító: egy nagyhatalmú kartell irányítja a kriptopiacot

Jackson Palmer, a Dogecoin társalapítója ritka látogatást tett a Twitteren. És ha már ott járt, durva kritikákkal illette az egész kriptopiacot. A kiábrándult alapító soha többé nem akar a kriptovalutákkal foglalkozni.2013-ban Jackson Palmer és Billy Markus alkotta meg a mém-ihlette kriptovalutát, amivel a digitális pénznemek rohamos elterjedését akarták kifigurázni. Poénnak szánták, a Dogecoin napjainkra mégis a világ ötödik legnagyobb kriptovalutájá nőtte ki magát. Naphosszat lehetne sorolni a valuta szárnyalásának okait, ezeket korábban már mi is kifejtettük. Nézzük, hogyan vélekedik Jackson Palmer a kriptovalutákról!

Kiábrándult alapító

Sokszor megkérdezik tőlem, hogy visszatérek-e valaha a kriptovalutákhoz, vagy hogy valamikor elkezdem-e megosztani a gondolataimat a témakörrel kapcsolatban. A válaszom teljes szívemből, nem.

-kezdte a gondolatmenetét a Twitteres posztjában az alapító.

Jackson Palmer rengeteg érvet felhozott a döntése mellett. Például úgy véli, a kriptodevizák az évek során elveszítették a legfontosabb tulajdonságukat. Pontosan azt, amiért létrehozták a valutákat. Ez nem más, mint a sokszor hangoztatott, felügyelő szervek nélküli, befolyásoktól mentes szabad pénzáramlás. Pedig nagyon jól indult az elképzelés.

Palmer arról értekezett a bejegyzéseiben, hogy a piacot egy gazdag emberekből álló, nagyhatalmú kartell irányítja, amely, bár más köntösben, de ugyan gy működik, mint a hagyományos, központosított pénzügyi rendszerek felügyelő szervei. A szakember éveken keresztül tanulmányozta a piacot, és úgy véli, hogy a kriptovaluta egy hiperkapitalista technológia, amely a támogatói vagyonát hivatott növelni az adókikerülés, a csökkentett szabályozási felügyelet és a mesterségesen gerjesztett szűkösség kombinációján keresztül. Elmondása szerint a kriptovaluták iparága kétes üzleti kapcsolatok, lefizetett influenszerek és médiavállalatok segítségével megteremtette a „gyors meggazdagodás" kultuszát, amely a kétségbeesett és naiv kisbefektetők vagyonából virágzik. Elismerően hozzátette, hogy a pénzügyi kizsákmányolás régóta életünk részét képzi, de ennek a technológiának köszönhetően a kisebb piaci szereplők sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek. Nincsenek ellenőrző szervek, amelyek auditokkal, szabályozásokkal és adókkal védőhálót biztosítanának az átlagos befektetőknek, viszont a kapitalizmus legrosszabb részei, így a korrupció, a csalás és az egyenlőtlenség jelen van a kriptopiacon.

Elfelejtetted a megtakarítási számlád jelszavát? A te hibád.
Átverés áldozata lettél? A te hibád.
Milliárdosok manipulálják a piacot? Mindegyikük egy zseni.


-fakadt ki az alapító.

A DogeCoin társalapítója, Billy Markus is reagált Palmer bejegyzéseire. Elmondása szerint mind a ketten megtapasztalták a kripto világának sötét oldalát, így teljes mértékben megérti Palmer gondolkodásmódját. Hozzátette, a kriptovaluták világa eléggé elitista és csöppet sem befogadó. Pontosan ezért hozták létre a DogeCoin-t, hogy egy kis színt vigyenek az egészbe. Sajnos nem úgy sült el az elképzelésük, ahogy tervezték. Egyébként Palmer és Markus is eladta az összes DogeCoinját, még mielőtt befutott volna a valuta. Így szinte semmit nem profitáltak belőle.

Palmer teljes hozzászólásláncát IDE KATTINTVA elolvashatjátok. Azt azért szeretnénk megjegyezni, hogy a kriptopiac dinamikusan fejlődik, így érthető, hogy a fejlődésével kapcsolatos vélemények is egyre szerteágazóbbak. Ha többet akarsz megtudni erről a világról, ITT megtalálod korábbi cikkeinket.

The Conversation

Ne hagyd ki!