Soba tészta tempurával és szójaszósszal
Fotó: Shutterstock

A japánok szerencsehozó tésztáját is elérte a háború

Egészen Japánig érnek az ukrajnai háború hullámai: az egyik legfontosabb japán eledel, a soba tészta kikerülhet a megfizethető kategóriából, miután a hozzá szükséges hajdina jelentős részét eddig Oroszországból szerezték be.Ez a japán street food nemcsak közkedvelt és ikonikus, de még egészséges és olcsó is – legalábbis eddig az volt.

Szerencsehozó

Az oroszországi hajdinát a japánok az eddigiekhez hasonlóan tovább importálhatják, de a háborúból fakadó bizonytalanság és szállítási zavarok akadályozzák vagy késleltetik a beszerzést.

A szigetországot is érinti a globálisan tapasztalható áremelkedés, ráadásul a japán fizetőeszköz, a jen árfolyama húsz éve nem látott mértékben gyengült. A soba tészta árán kívül a szójaszósz, a liszt, a hal és a tempura feltétjeként szolgáló zöldségek ára is emelkedett.

A soba hidegen vagy melegen tálalt, hagyományos japán eledel, amelyet legolcsóbb formájában kis talponállókban hörpintenek fel, levessel. A soba tészta a hajdinaliszt miatt ráadásul alacsony kalóriatartalmú, és értékes tápanyagokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ezért egészséges is. Ünnepi változata szilveszterkor kerül az asztalra, a japánoknak nem a lencse vagy a disznó, hanem ez az újévi szerencsehozó ételük.

Hajdinaimport

Annak ellenére, hogy a soba ilyen ikonikus szerepet tölt be a japán gasztrokultúrában, 2020-ban az ország mindössze 42 százalékát termelte meg az elfogyasztott hajdinának – közölte a Japán Soba Szövetség. 2018-tól kezdve Oroszország volt Japán harmadik legnagyobb partnere a hajdinaimportban. 2021-ben a második lett, megelőzve Kínát, majd egészen az ukrajnai invázióig az első számú volt.

Az elmúlt hat hónapban már harminc százalékkal emelkedett az orosz hajdina ára, mostanában pedig a legnagyobb probléma, hogy késnek a szállítmányok.

Oroszországban állítják elő a világon megtermelt hajdina felét. A második legnagyobb termesztő Kína, ahol azonban évről-évre egyre kevesebb hajdinát vetnek, ami miatt az árak még tovább emelkednek. Így könnyen meglehet, hogy az egykori olcsó tésztaétel már nem lesz többé olcsó.

Arról, hogy újabban prémium párnák töltőanyagának használják a hajdina héját, itt írtunk.

Ne hagyd ki!