Laosz fővárosa, Vientián

Laosz fővárosa, Vientián

Forrás: Pixabay

Két bajba került ország segélykiáltása Putyinhoz

A súlyos gazdasági helyzetbe került Laosz olajvásárlásról tárgyal a szankciók által sújtott Oroszországgal. A fizetésképtelenné vált Srí Lanka korábban ugyancsak olajért folyamodott a Kremlhez.


Laosz Srí Lankához hasonlóan fizetési gondokkal küszködik, fogytán az üzemanyagtartaléka, és az infláció az országban egyre emelkedik.

Délutánra elfogy a benzin

A laoszi fővárosban, Vientiánban a benzinkutak előtt hosszú sorok kígyóznak, amelyek a szokásos este kilenc óra helyett már délután négykor bezárnak, mert utána már nincs mit árulni, elfogy az üzemanyag.

A krízis hónapok óta formálódik, miután az Ukrajna ellen indított orosz támadás súlyosbította a már amúgy is meglévő globális energiaválságot. A gáz ára Laoszban az elmúlt négy hónapban 40 százalékkal emelkedett. Ez részben annak tudható be, hogy a helyi fizetőeszköz értéke majdnem 40 százalékkal csökkent az amerikai dollárhoz képest tavaly. A dollár a nemzetközi kereskedelemben domináns pénznem.

A laoszi kormány májusban bejelentette, hogy a krízis kezelésére új, olcsóbb beszerzési forrásokat keres az energiahordozókra.

Az orosz gáz a Nikkei szerint 70 százalékkal olcsóbb, mint a nemzetközi piacon jelen lévő más beszállítóké.

Nem ítélik el a háborút

A már fizetésképtelenné vált Srí Lanka jelentette be elsőként, hogy olcsó orosz olajat kíván venni, és ennek érdekében hivatalos delegációt küld Moszkvába, hogy tárgyalásokat kezdjen a Kremllel.

Az orosz energiahordozók vásárlása aláássa, de nem sérti az Európai Unió és az Egyesült Államok szankcióit Oroszországgal szemben. A kereskedelmi korlátozások nem tiltják, nem is tilthatják az Unión és az USA-n kívüli vásárlókat az orosz olajtól.

Laosz korábban elhatárolódott attól, hogy csatlakozzon az ENSZ ukrajnai orosz inváziót elítélő határozatához. A laoszi elnök, Thongloun Sisoulith májusban azt mondta, hogy az ország „nem áll senki oldalára a jelenleg zajló konfliktusokban és vitákban”.

A 7 és félmillió lakosú Laosz Ázsia legkevésbé fejlett országai közé tartozik.

Srí Lanka súlyos helyzetéről itt, itt és itt írtunk.

Ne hagyd ki!