New York az első helyezett
Fotó: Shutterstock

Itt a lista: ezekben a városokban él a legtöbb szupergazdag

Tízes listát állított fel a Henley & Partners befektetésekkel foglalkozó cég azokról a városokról, ahol a legtöbb szupergazdag él. Zömében ázsiai települések szerepelnek a felsorolásban, európai városból pedig csak egy akad.


Ezeket a városokat preferálják a szupergazdagok

A világ tíz, legtöbb szupergazdagnak otthont adó városában összesen 58 milliárdos, 724 százmilliomos és 340 ezer milliomos él dollárban számolva. A Henley & Partners készítette el a legvagyonosabbaknak otthont adó települések tízes listáját. Mutatjuk az összeállításukat:

  1. New York: 340 ezer milliomos, 724 százmilliomos és 58 milliárdos otthona.
  2. Tokió: Japán fővárosában 290 ezer milliomos, 250 százmilliomos és 14 milliárdos él.
  3. The Bay Area: San Francisco és a szilícium-völgy környéke ad otthont 285 ezer milliomosnak, 629 százmilliomosnak és 63 milliárdosnak.
  4. London: 258 ezer milliomos, 384 százmilliomos és 36 milliárdos lakik a listán szereplő egyetlen európai városban.
  5. Szingapúr: 240 ezer milliomos, 329 százmilliomos és 27 milliárdos lakhelye a törpeállam.
  6. Los Angeles: Otthona 205 ezer milliomosnak, 480 százmilliomosnak és 42 milliárdosnak.
  7. Hong Kong: Itt él 129 ezer milliomos, 290 százmilliomos és 32 milliárdos.
  8. Peking: 128 ezer milliomos, 354 százmilliomos és 43 milliárdos otthona Kína fővárosa.
  9. Sanghaj: 127 ezer milliomossal, 332 százmilliomossal és 40 milliárdossal büszkélkedhet a kínai város.
  10. Sydney: Az ausztráliai nagyváros 127 ezer milliomos, 184 százmilliomos és 15 milliárdos lakhelye.

Több szupergazdag költözött el Norvégiából

A szupergazdagok lakhelyével kapcsolatban egy másik hír is felröppent a napokban. Miután a norvég kormány 1,1 százalékra emelte a leggazdagabbak vagyonadóját novemberben, több mint 30 szupergazdag költözött el az országból csak tavaly. A szám nem tűnik nagynak, azonban a Dagens Naeringsliv című lap szerint az elmúlt 13 évben összesen sem vonultak ki ennyien a legvagyonosabbak közül Norvégiából.

Ráadásul arra számítanak, még több vagyonos hagyhatja el idén az országot az említett ok miatt. Ez pedig jelentős, több tízmillió koronás adóbevétel-kiesést jelenthet az államnak. Úgy tűnik, a kivándorló gazdagok úticélja jellemzően Svájc, ahol jóval kisebb adóval kell kalkulálniuk.

Ole Gjems-Onstad, a Norwegian Business School professzora a Guardiannek elmondta, a becslése szerint az országot elhagyók összvagyona legalább 600 milliárd norvég korona (1 norvég korona nagyjából 32 forint).

Véleményem szerint ez egy kicsit olyan, mint a Brexit. Norvégiában nincs nagy hagyománya az önsorsrontásnak, és a külföldre költöző vállalkozók áradata némileg sokkolóan hatott. Egyes politikusok, mint tudjuk, a költöző gazdagokat hibáztatják, de szerintem sok átlagembernek egész egyszerűen nem tetszik, hogy a legjobb befektetőink elmennek

- mondta a professzor.


Ne hagyd ki!