Caracalla termái a történelmi Róma központjában, nyáron, napsütésben
Fotó: Shutterstock

Túl messzire ment a Meki, ezt már nem tűrték el az olaszok

Az amerikai gyorsétteremlánc egy ókori fürdő helyére akarta felhúzni legújabb éttermét Rómában. Az olaszoknak finoman szólva sem tetszett a Meki ötlete-írja a The Art Newspaper.Az örökség védelmében

Az olasz bíróság hivatalosan is megtiltotta a McDonald’s-nak, hogy a kulturális örökségnek minősülő Caracalla fürdő helyére építse fel legújabb étterem komplexumát. Mint kiderült, a Meki évek óta ostromolta a bíróságot a szükséges engedélyekért. Pozitív elbírálás esetén egy nagyjából 800 négyzetméteres területet alakított volna át Róma történelmi központjában. Eredeti terve az volt, hogy Caracalla termáit „feldobja” egy étteremmel, egy McDrive-val és egy hatalmas parkolóval.

Caracalla termái egyike a legjobb állapotban megmaradt római kori fürdőknek. Építését Septimius Severus császár uralkodása alatt kezdték el, majd végül időszámításunk szerint 216-ban, Caracalla császár idejében adták át. A fürdő egészen 537-ig üzemelt. Fénykorában mozaikok és szobrok díszítették a hatalmas építményt, amelyet naponta 6-8000 ember látogatott.

Caracalla term\u00e1inak bels\u0151 udvara

Fotó: Shutterstock

Jó a kapcsolat

Nem ez volt az első eset, hogy az olasz hatóságok keresztülhúzták a gyorsétterem számításait. A cég 2016-ban Firenze egyik leghíresebb turisztikai helyén, a Dóm téren (Piazza del Duomo) akart felépíteni egy új éttermet. A bíróság ezt a projektet is megvétózta.

A Caracalla termáira vonatkozó beadványt a „kulturális örökség védelmére” hivatkozva utasították el. A bíróság továbbá kijelentette, hogy az olasz kormány tisztviselői engedélyt kapnak arra, hogy blokkolják a „jövőbeni fejlesztési projekteket” más történelmi helyszíneken, illetve azok közelében.

A Reuters adatai szerint a vállalat jelenleg hozzávetőlegesen 630 éttermet üzemeltet és több mint 25 ezer embert alkalmaz Olaszországban. Rómában 54 étterem található, amelyek összesen 2500 embernek biztosítanak munkahelyet.

Ne hagyd ki!