Drágultak az Egyesült Királyságban tanulás költségei
Fotó: Shutterstock

Ha ez megvalósul, olcsóbban tanulhatnak a magyarok Angliában

Nagyon rosszul járhattak a Brexittel az Egyesült Királyságban tanuló magyar diákok, miután az ott tanulásuk költségei az egekbe ugrottak. Magyar és nemzetközi szervezetek is próbálnak javítani a helyzeten.


Elszálltak a briteknél tanuló magyar diákok költségei

Az Egyesült Királyság tavaly január 1-én hagyta el az Európai Uniót. Onnantól számos kedvezményt veszítettek el az ott élő EU-s állampolgárok, így rosszul jártak az ott tanuló uniós fiatalok is. A brit EU-tagság végéig a tandíjuk maximum 9250 font lehetett (jelenlegi árfolyamon valamivel kevesebb mint 4 millió forint). Igényelhettek kedvezményes diákhitelt, és nem volt szükségük vízumra vagy külön egészségbiztosításra sem – írja a Napi.hu.

Tavaly azonban ezek az előnyök megszűntek. Jelenleg, ha egy magyar diák Angliában akar tanulni, a tandíja összege 25-40 ezer font (nagyjából 10,7-17,1 millió forint) között alakulhat, valamint szüksége van egy 348 fontos (körülbelül 150 ezer forint) vízumra. Ki kell továbbá fizetnie egészségbiztosítását, ami további 470 font (megközelítőleg 200 ezer forint) kiadást jelent. Mindezek mellett a diákhitel sem adott. Ezekhez a költségekhez továbbá hozzájönnek a megélhetés anyagi vonzatai. Ezek az adatok az ott tanuló magyarok számának a változásán is éreztetik a hatásukat.

„Drasztikus a csökkenés az Egyesült Királyságban tanuló egyetemisták számában. Míg 2020-2021-ben mintegy 1100 jelentkezőből körülbelül 705 diákot fel is vettek, addig a 2021-2022-es tanévben már csak 450-en próbálkoztak, akikből 190 kerülhetett volna be, de csak 60 fő vállalta ezt”

- nyilatkozta a portálnak Pirityi Soma a Hungarian Youth Association Ltd. (HYA) társigazgatója.

A hazai fiatalok külföldi tanulási kedve azonban nem hagyott alább. Manapság a holland egyetemekre jelentkező magyarok száma ugrott meg leginkább, mivel jók az idegennyelvű képzések a németalföldi országban. Népszerűek azonban az osztrák, francia és német egyetemek is.

Megoldást keresnek a problémára

Az Egyesült Királyságban tanuló európai diákok problémái megoldása érdekében a Hungarian Youth Association, valamint a Federation of Polish Societies in the UK közösen indítottak egy petíciót SaveEUStudents néven. A petícióval egy EU – Egyesült Királyság hallgatói program létrehozását kérvényezték, amely fedezné az Unióból érkező diákok tandíját és megélhetési költségeit, valamint enyhítené a vízum és az utazás díjait, és érintené a bevándorlási egészségügyi pótlékot is. A szervezetek számítása szerint a program megvalósulása több mint 170 ezer európai diákon segíthetne.

„A SaveEUStudents kampány részeként rövid állásfoglalási tervezetünket, javaslatunkat (2021/2679(RSP)) a Petíciós Bizottság október 25-i ülésén már elfogadta 30 igen szavazattal, 0 nem szavazattal és 2 tartózkodással. A javaslatot politikai érdekeltségtől függetlenül, minden párt támogatta”

- közölte a Napi.hu-val a HYA. A szervezet továbbá hozzátette azt is, hogy a programjuk hasonló lenne az Erasmus és Erasmus+ cserediákprogramokhoz. Ha ez megvalósulna, senki nem veszítené el anyagi nehézségek miatt annak a lehetőségét, hogy Európa és a világ néhány legjobb egyetemén tanulhasson.


Ne hagyd ki!