Olcsóbbak lettek a hagyományos olasz pizza alapanyagai, a termék mégis drágult
Fotó: Shutterstock

Ráfanyalodhatnak a gyorsfagyasztott pizzára az olaszok?

Nem fest jól az olaszok pizzaindexe. Hiába lettek olcsóbbak Olaszország nemzeti ételének, a pizzának az alapanyagai az elmúlt hónapokban, a termék ára nem csökkent. Viszont valamivel kedvezőbb képet mutatnak a gyorsfagyasztott verziójának a mutatói.


Drasztikusan emelkedett az olasz pizza ára

Éves alapon 19 százalékot emelkedett az olaszok „pizzaindexe”, vagyis átlagosan ennyivel került áprilisban többe elkészíteni egy hagyományos, azaz liszttel, paradicsommal, mozzarellával és olívaolajjal készülő pizzát Olaszországban, amennyiben hozzávesszük a lakossági energia árváltozását is.

A drágulás annak a fényében különösen drasztikus, hogy az általános infláció „csupán” 8,7 százalék Itáliában. A Bloomberg hozzáteszi, ráadásul az energiaárak 11 százalékkal csökkentek egyetlen hónap alatt Olaszországban, és egyébként is folyamatosan lassul az alapanyagok áremelkedése a novemberi, 30 százalékos csúcshoz képest. Áprilisban mégis emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége.

Azonban az olaszok anyagilag jobban járhatnak, ha nem maguknak készítik el a hagyományos pizzájukat, hanem megveszik előre gyártva gyorsfagyasztva - igaz, sokan viszolyognak ennek a lehetőségétől. A fagyasztott verzió ára mindössze 7,6 százalékot emelkedett a vizsgált időszakban.

Egyébként a legnagyobb áremelkedés a pizza alapanyagai közül az olívaolajat érintette (26 százalék/év). A mozzarella negyedével drágult, a paradicsomért nagyjából 9 százalékkal, valamint a lisztért 11-gyel, az energiáért pedig 20 százalékkal kellett többet fizetni idén áprilisban, mint 12 hónappal korábban. Azonban havi alapon az összes alapanyag ára mérséklődött Olaszországban.

Négy pénztárcabarát olasz város, amit nem érdemes kihagyni idén

Ha a pizzánál és Olaszországnál járunk: az alábbiakban bemutatunk négy olasz várost, ahol nem kell túl mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk, ha ott töltenénk a szabadidőnket:

Palermo: A szicíliai Palermo városa egy több mint 2700 éves történelemmel rendelkező hely, amely tele van kulturális és történelmi látnivalókkal. Az óvárosban sétálva láthatjuk a Normann Palotát, a Cappella Palatinát, a Massimo színházat és a színes Vucciria piacot. Az étkezés sem drága, egy pizzát már 6-8 euróért is megkaphatunk, egy ebéd pedig 10-15 euró között mozog.

Bologna: Bologna a gasztronómiai élmények rajongóinak álma. Az észak-olasz város a lasagne, a tortellini és a bolognai spagetti származási helyeként vált ismertté. Az utcákon sétálva a Piazza Maggiore, az Univerzitás és a két tornyok látványa ragadja magával az embert. Az olcsó szállások és éttermek miatt egy hétvégés kiruccanás akár 150-200 euróba is beleférhet.

Lecce: Lecce dél-Olaszországban található, és a barokk stílusú épületeiről ismert. A város tele van szépséggel, a Szent Oronzo téren álló bazilika és a Piazza del Duomo varázslatos látványt nyújt. Az ételek árai nem magasak, egy pohár bort már 2-3 euróért is kapni, egy pizza pedig 5-8 euróba kerül.

Matera: Matera a Basilicata régióban található, és különlegessége a Sassi di Matera, azaz az épített barlangok, amelyek egyedülálló látványt nyújtanak. A városban lehetőség van barlanglakásokban megszállni, amelyek már 30 euró/éjszakáért is elérhetőek. Az éttermi árak általában 10-15 euró körül mozognak, de olcsóbb és drágább lehetőségek is vannak.


Ne hagyd ki!