Stolichnaya vodka egy vödör jégben, a márka a jövőben Stoli néven fog futni a háború miatt
Fotó: Shutterstock

Nevet vált a híres orosz vodka a háború miatt

A márka mögött álló cég hivatalosan is megerősítette, a Stolichnaya vodkát a jövőben a becenevén, a „Stoli” néven értékesíti.


A Stoli Group, amely eddig büszkén eredeti orosz vodkaként hirdette termékét, azért változtatta meg a Stolichnaya nevét, hogy így tiltakozzon Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

A csoport alapítója, Jurij Shefler orosz születésű milliárdos kifejtette, a név és az Oroszországgal való kapcsolata már nem reprezentálja a márkát.

Ugyan 2000-ben száműztek Oroszországból Putyinnal szembeni ellenállásom miatt, továbbra is büszke vagyok a Stolichnaya márkára. A mai napon úgy döntöttünk, átnevezzük a márkát, mivel az eredeti név már nem reprezentálja szervezetünket. Mindennél jobban szeretném, ha "Stoli" az európai békét és az Ukrajnával való szolidaritást képviselné

-olvasható a Stoli Group tájékoztatójában.

Viszontagságos kapcsolat

Shefler kifejtette, évekkel korábban kénytelen volt Luxemburgba költözni, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálta átvenni az irányítást a márka felett. A márka tulajdonjogáról a Szovjetunió felbomlása óta vita folyik Shefler Stoli Group-ja és az orosz állami tulajdonban lévő Sojuzplodoimport cég között.

Személyesen megtapasztaltam Putyin rezsimjének üldöztetését, és osztozom Ukrajna és népe fájdalmában

- mondta Shefler.

A cég gyártóüzemei Lettországban találhatók. A múlt héten a Stoli Group kijelentette, hogy csak szlovák forrásokat használ fel, hogy elkerülje az Oroszországgal való üzletelést.

A cég bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy világméretű bojkottálási hullám indult az orosz vodkák ellen. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

The Conversation

Ne hagyd ki!