A Scotland Yard új rekordot állított fel a kriptovaluták piacán

A londoni rendőrök 180 millió angol font értékben foglaltak le nemzetközi pénzmosási ügyekhez köthető kriptovalutákat. Az Egyesült Királyságban ekkora fogásra még nem volt példa.Az elmúlt években nagyon megszaporodtak a kriptovalutákhoz köthető piszkos ügyletek. Sokan úgy gondolják, hogy a valuták anonimitást biztosítanak számukra. Ez azonban hatalmas tévedés. A londoni nyomozók alig néhány napja, június 24-én kapcsoltak le egy 39 éves nőt pénzmosás gyanújával, akit végül óvadék ellenében szabadon engedtek. Az akció során a hatóságok 114 millió fontnyi kriptovalutát foglaltak le.

Az újabb rekordfogás nem várott sokat magára. Bizalmas értesülésekre alapozva a londoni nyomozók ismét akcióba lendültek, amelynek során 180 millió fontnyi, azaz több mint 75 milliárd forintnyi kriptovalutát foglaltak le. A pénzmosási üggyel kapcsolatban a szabadlábra helyezett 39 éves nőt is kihallgatták. A nyomozás még tart, több információt nem közölt a rendőrség, így azt sem lehet tudni, milyen kriptovalutával sefteltek a bűnözők.

A nyomozók úgy látják, a bűnözők kedvenc fizetőeszköze továbbra is a készpénz, viszont a kriptovaluták is egyre népszerűbbek. A hatóságoknak is alkalmazkodniuk kellett a megváltozott körülményekhez. A komolyabb bűnüldöző szervek már magasan képzett kripto-szakembereket alkalmaznak a digitális valutákhoz köthető pénzmosási ügyek felderítésében. Manapság fontosabb, mint valaha, hogy egy lépéssel a bűnözők előtt járjanak.

A valuta, amely túlságosan biztonságos

Rengeteg ember abban a tudatban él, hogy a blokklánc hálózatokon végzett pénzügyi tranzakciók teljes anonimitást biztosítanak a felhasználóknak. A kripto ATM-eket üzemeltető CoinFlip vezérigazgatója, Ben Weiss egy webináriumon kifejtette, miért óriási tévedés ez az elgondolás.

Minden nagyobb tranzakcióhoz szükséges egy bizonyos szintű hitelesítési folyamat elvégzése. Lehet, hogy nem kell nevet társítani a digitális pénztárcákhoz, de valamilyen hivatalos okiratot, ami igazolja a felhasználó személyazonosságát, mindenképp fel kell tölteni.

Általában az az első érv, amit a kriptovaluták mellett felhoznak, hogy a pénzügyi tranzakciókhoz nincs szükség semmilyen kormányzati vagy pénzintézeti közvetítőre. Valószínűleg ezért terjedt el az a hiedelem, hogy ezeket az ügyleteket senki nem tudja ellenőrizni. Ben Weiss hozzátette, a blokklánc hálózatok valóban kikerülik a hivatalos szerveket, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ellenőrizhetetlenek a tranzakciók. A hatóságok kripto-szakértőkkel dolgoznak együtt, akik könnyedén vissza tudják fejteni a tranzakciók útvonalát. És mivel szükséges a hitelesítés, így előbb-utóbb el fognak jutni ahhoz az emberhez, akihez beérkezett a valuta. Ehhez akár egy e-mail cím is elegendő.

Erre egy nagyon jó példa a Colonial Pipeline májusi esete. A vállalat 4,4 millió dollár váltságdíjat fizetett az orosz DarkSide hackercsapatnak, hogy helyreállíthassa a kőolajszállító vezetékrendszere működését. A vállalat Bitcoinban fizetett. Az összehangolt hatósági intézkedéseknek köszönhetően több mint 2,2 millió dollárnyi Bitcoin-t sikerült visszaszerezni a hackercsapattól.

A szakember szerint a kriptovaluta-tranzakciók valójában sokkal átláthatóbbak, mint a hagyományos pénzügyi műveletek. Minden tranzakcióról tűpontos főkönyvi számla készül, így szinte lehetetlen elrejtőzni a hatóságok elől. Éppen ezért az egyik legnagyobb butaság a bűnözők részéről, ha Bitcoinban kérnek váltságdíjat.

The Conversation

Ne hagyd ki!