Egy csészényi illatos kávé
Fotó: Shutterstock

Azt hitted, igazi kávét csak kávébabból lehet főzni? Tévedtél

Bioreaktorban, a szövettenyésztéses hús előállításánál használt módszerrel készítettek állítólag finom kávét finn tudósok. Hamarosan nagy szüksége lehet a világ országainak a technológiára, hiszen idén is több probléma adódott a globális kávéellátási-lánccal.


Hús és kávé szövettenyésztéssel

Laboratóriumban, bioreaktorban szaporítottak kávét finn tudósok. Az eljáráshoz ugyanazt a technológiát használták, amellyel korábban szövettenyésztéses húst sikerült létrehozni – írja a phys.org.

A laboratóriumi kávét tehát egyáltalán nem kávébabból őrölték, hanem a növény sejtszövetéből, szigorúan szabályozott hőmérsékleti-, fény- és oxigénviszonyok között, bioreaktorban növesztették.

A belőle készült italnak állítólag jó íze van, viszont valamivel kevesebb benne a koffein és kevésbé keserű. Ez a két tulajdonsága a tudósok szerint kapcsolatban áll egymással.A kutatás vezetője, Heiko Risher szerint a kávétermelési problémáit is megoldhatja idővel ez a fejlesztés, hiszen a globális felmelegedés miatt évről évre csökken a világ kávébabtermelése.

A technológia ráadásul területeket szabadíthat fel a kávéültetvények helyén más növények számára, valamint a rendkívül hosszú szállítmányozási útvonalakat is elfeledtetheti.

Némi humorral azt is megjegyzi, hogy ez a kutatás elősegítheti, hogy néhány évtized múlva már Finnországból lehessen kávét exportálni az afrikai országokba, vagy éppen Brazíliába.

Tényleg gondok vannak a termeléssel

Valóban egyre gyakrabban merülnek fel problémák a világ kávéellátásában. Májusban arról írtunk, hogy Brazíliát szárazság sújtja, azért akár brutális kiesés is várható a globális ellátási láncban.

A dél-amerikai ország felel a világ kávéexportjának harmadáért. Ezzel messze ők a legnagyobb exportőrök. Tavaly több mint 1 millió 830 ezer tonnányi kávéval látták el a világot, ami körülbelül 4 milliárd dolláros bevételt jelentett a braziloknak.

Mögöttük a dobogó második fokán Vietnám áll, de ők is elmaradnak az éllovastól 1 millió tonnával.

Két hónappal ezelőtt a délkelet-ázsiai országból is rossz hírek érkeztek. Rohamosan terjedt a koronavírus delta variánsa a vietnámi Ho Si Minh-városban, ezért a hadsereg szigorú vesztegzár alá helyezte a globális kávékereskedelem egyik legfontosabb gócpontját. Akkor helyi szakértők arra figyelmeztettek, ha Vietnám nem enyhíti a korlátozásokat, kávéhiány alakulhat ki az egész világon – erről itt számolt be a Haszon.hu.

Ne hagyd ki!