Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: Shutterstock

Putyin: sok európai ország ma is gyarmatosítóként viselkedik

Az Európába irányuló ukrán gabonaszállítások korlátozásának lehetőségéről beszélt az orosz elnök egy gazdasági fórumon. Putyin azzal érvelt, hogy a gyarmatosítóként viselkedő európai államok, amelyek felveszik a szállítmányok legnagyobb részét, becsapják a nélkülöző szegény országokat.


A vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon elmondott beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejtette, hogy az ukrajnai gabonaszállítmányok nem a nélkülözőkhöz, hanem az Európai Unióba mentek. Példaként azt hozta fel, hogy az ukrán kikötőkből kifutott 87 hajóból mindössze 2 ment Afrikába, a 2 millió tonna gabonából 67 000 tonnát szállítottak oda az ENSZ élelmezési programjának megfelelően.

Putyin szerint ilyen hozzáállás mellett csak erősödik a világ élelmezési válsága, amelynek az az oka, hogy sok európai ország, ahogyan azt az elmúlt évtizedekben, évszázadokban tette, most is gyarmatosítóként viselkedik, becsapta és becsapja a fejlődő államokat, írja az orosz Interfax hírügynökség.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy érdemes lehet korlátozni az ukrajnai gabonaexportot és kilátásba helyezte, hogy a kérdésről konzultál Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az ukrán gabonaszállítások felújításáról Kijev és Moszkva Ankara bevonásával állapodott meg. Az orosz államfő szavaira reagáló Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Oroszországnak nincs oka felülvizsgálni a júliusi gabonaexport-megállapodást.Az üzletet a mi és a közvetítők véleménye szerint is szigorúan betartjuk. Úgy vélem, hogy az ilyen váratlan és alaptalan kijelentések inkább arra szolgálnak, hogy új agresszív beszédtémákkal befolyásolják a globális közvéleményt, és mindenekelőtt nyomást gyakoroljanak az ENSZ-re, mondta Podoljak.

Ne hagyd ki!