A bound4blue vállalat olyan vitorlát fejlesztett, amely akár 40 százalékkal is csökkentheti a hajók üzemanyagigényét.


A tengereget, óceánokat szelő rengeteg hajó óriási ökológiai lábnyomot hagy a világban. Ha a hajózási iparág egy külön állam lenne, akkor a világ hatodik legszennyezőbb országaként tartanánk számon. Cristina Aleixendri, a barceloniai bound4blue társalapítója úgy döntött, saját kezébe veszi az iparág megreformálását. A bound4blue egy olyan eszközben látja a megoldást, amely már évszázadok óta része az emberiség életének.

Visszafekszik az ökör a helyére

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet 2020-as szabályozásának értelmében minden hajónak át kellett térnie a környezetszennyezőbb üzemanyagokról az úgynevezett tengeri gázolajra. A szabályozás előtt az óceán 16 legnagyobb hajója több ként termelt, mint a világ összes autója. Az új üzemanyag kevésbé szennyező, de korántsem tökéletes, hiszen ez a hajtóanyag is fosszilis tüzelőanyag. Az új hajtóanyag másik hátulütője, hogy jóval drágább, mint az elődje. Ez pedig egyáltalán nem kedvező az amúgy is megtépázott hajózási iparágnak, amelynek költségei 60 százalékát az üzemanyag teszi ki. És itt jön képbe a bound4blue vállalat.

A cég egy olyan vitorlát fejlesztett ki, amely 30 százalékkal csökkenti a hajóutakhoz szükséges üzemanyag mennyiségét. Sőt, kedvező száljárás esetén akár 40 százalékkal is csökkenhet a hajók üzemanyag felhasználása. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezáltal kevesebb káros anyag kerül a környezetbe.

Mi a titok?

A bound4blue vitorlája egy merev, lapátszerű szerkezet, amely a repülőgépeknél alkalmazott technológiára épül. Persze ez annyira nem meglepő, ha hozzátesszük, hogy Cristina Aleixendri végzettségét tekintve repülőgép mérnök.

Tehát a vitorla olyasmi, mint a repülő szárnya, csak ennek nem az a célja, hogy felemelje a hajót, hanem hogy jó erősen előre tolja azt a vizen. Így a hajók kisebb hatásfokon üzemeltethetik a hajtómotorjaikat. A vitorlák teljesen automatizáltak, semmilyen legénység nem szükségeltetik a működtetésükhöz. Pontosan felmérik a környezeti körülményeket és a széljárást, és ezekhez mérten beállítják magukat.

Aleixendri hozzátette, hogy a megújuló energiára megoldások is remek lehetőséget biztosítanak a hajózásban, viszont egyelőre ez a technológia még rendkívül költséges.

A bound4blue-hoz már be is futott az első megrendelés egy panamai hajótól. Aleixendri elmondta, hogy a kisebb hajótársaságok nem tudnak akkora mennyiségű üzemanyagot vásárolni, amennyire komoly kedvezmények járnának, így számukra remek lehetőséget jelent a vitorla a költségeik csökkentésére. A megrendelő hajójára már fel is került a cég formabontó vitorlája.

A találmány remek fogadtatásban részesült. Bár egyelőre még csak egyetlen hajóra került fel a vitorla, már számos társaság bejelentkezett a bound4blue várólistájára.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!