Megszenvedik a határzárat a külföldi turistákra építő ágazatok

Utazásszervezők, fővárosi szállodák, külföldi turistákból élő boltok százai kerültek nehéz, vagy inkább még nehezebb helyzetbe azt követően, hogy a kormány néhány kivételtől eltekintve szeptembertől egy hónapra lezárta a határokat a beutazók előtt.

Magyarországon valamivel több, mint ezer regisztrált utazási iroda van, de aktívan kevesebb foglalkozik utazásszervezéssel és -közvetítéssel. A Magyar Beutaztatók Szövetségéhez húsz iroda tartozik. Lázár Judit, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, eddig abban reménykedtek, hogy ősszel lesznek szervezett utak, jönnek kisebb csoportok, de mára teljesen kilátástalanná vált a helyzet.

A határzárról szóló rendelkezések vasárnapi kihirdetését követően kedden már életbe is léptek a korlátozások, ami Lázár Judit szerint nem adott elég időt a felkészülésre. A partnereket korábban arról győzködték, hogy küldjenek nyugodtan utazókat Magyarországra, mert itt biztonságban lesznek, most viszont egyik-napról a másikra azt kellett mondani, hogy mégse küldjenek senkit. A bizonytalanság miatt sorra mondják le a magyarországi utakat, és félő, hogy a bizalomvesztés miatt a karácsonyi vásárokra sem rendeződik a helyzet. A nyári szezon gyenge volt, augusztusban volt tapasztalható némi élénkülés, főleg a hajózásban, de a forgalom a korábbihoz képest itt is a felére esett vissza.

A beutaztatók szövetsége a cikk szerint azzal számol, hogy az irodák minimális létszámmal fognak működni, a szakképzett munkaerő odalesz, sokan elmennek külföldre vagy pályát módosítanak. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról beszélt a lapnak, hogy meglepte a kormány döntése a határzárról. Szakmai körökben számítottak újabb korlátozásokra, de ilyen drasztikus lépésre nem. Az elnök szerint ennek következményeként mindössze egy-két szálloda marad majd nyitva Budapesten, a többi be fog zárni.

A be- és kiutaztatással foglalkozó irodákat tömörítő szakmai szervezetek szerdán újra összeülnek, hogy eldöntsék: közösen kérjenek ismét a kormánytól segítséget vagy külön-külön. Állami támogatás nélkül ugyanis nem látnak esélyt a talpon maradásra.

Gondban a boltosok

A keddtől érvényes határzárral szinte teljesen elszívják a nem alapvető szükségleteket kielégítő boltok elől a levegőt. Mivel súlyosbodik a járványhelyzet, az egy hónapból még több lehet, ezért tovább fognak hiányozni a külföldi vevők. Így főleg a bevásárlóközpontok és sétálóutcák üzletei kerülhetnek kilátástalan helyzetbe- írja összefoglalójában az mfor.hu. A nyár elején-közepén – a turisták megjelenésével – javult a helyzet, többnyire a ruhás és a cipős hálózatok, egyedi boltok tudtak kicsit szépíteni a rettenetes tavaszi eredményeken. Akkor még abban bízhattak, hogy az ősz erősebb lesz, de a határzár keresztülhúzta a számításaikat.