Az elmúlt évben 33 új dollármilliárdosa lett Pekingnek, ezzel hivatalosan is a milliárdosok fővárosává vált.

Ugyan csupán 1 milliárdossal, de Peking beelőzte NewYork-ot az aktuális dollármilliárdosok számában. Ez a történelem folyamán most fordult elő első alkalommal. Jelenleg 100 dollármilliárdos tartózkodik a kínai fővárosban. Az elmúlt évben 33 új milliárdossal gazdagodott Peking, míg a Nagy Alma „csupán" hetet tudod felmutatni. Peking leggazdagabb embere Zhang Yiming a maga 35 milliárd dolláros (10 640 milliárd forint) vagyonával. Ő a TikTok anyavállalatának, a ByteDance-nek az alapítója. Ha a 10 leggazdagabb magyar „összedobná" a pénzét, akkor is csak a 25 százalékát kapnánk meg Zhang Yiming vagyonának. New York leggazdagabb embere, Michael Bloomberg nagyjából kétszer akkora vagyonnal rendelkezik, mint Yiming. És akkor hol vannak még ők a világ leggazdagabbjaitól.

Érdemes hozzátenni, hogy a 21 milliós lakosú Peking éves GDP-je körülbelül 166 ezer milliárd forint, ami közel százszorosa a Magyarországi mutatónak a 2019-es adatok alapján. A 100 leggazdagabb pekingi vagyona pedig háromszorosa a hazai teljes GDP-nek.

Íme a lista, sorrendben

Az USA már régóta több milliárdost tudhat magáénak, mint bármelyik másik ország, az utóbbi időben viszont Kína erős felzárkózásba kezdett. Hong Konggal karöltve tavaly összesen 210 milliárdost „termeltek ki" a világnak, ami rekordnak számít. Emellett a top 10-es listában a kínai városok 5 helyet foglalnak el.

  • Peking
  • New York
  • Hongkong
  • Moszkva
  • Sencsen
  • Sanghaj
  • London
  • Mumbai
  • San Francisco
  • Hangcsou

​Nő a szakadék

Sajnos egyre inkább igaz az a tény, hogy a gazdagok és szegények közötti szakadék egyre csak nő. A vírus okozta gazdasági válság csak megerősítette ezt a jelenséget: a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szorult helyzetben lévők pedig még szegényebbek. Világszinten tavaly 660 új dollármilliárdos lépett színre, így már összesen 2755-en vannak, 13,1 billió dolláros összvagyonnal. Ezt inkább már ki sem írjuk forintban. A krízis hatására az Egyesült Államokban a milliárdosok vagyona 44 százalékkal nőtt, ellenben 80 millió amerikai elvesztette az állását, 8 millió pedig mélyszegénységbe csúszott.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!