Most tart ott a hazai ipar, mint a járvány első heteiben

Az ipari termelés júliusban 7,7 százalékkal volt kisebb, mint tavaly ilyenkor. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés mintegy 29 százalékát képviselő járműgyártás 13,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – írja friss jelentésében a KSH.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés. A közúti gépjárművek gyártása csaknem 17, az alkatrészeké 11 százalékkal visszaesett.

Van, ahol növekedést mutatnak a júliusi számok

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása bő két százalékkal nőtt. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 52, míg a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 14 százalékkal bővült. A híradástechnikai berendezés gyártása ugyanakkor 68 százalékkal visszaesett.

Kevesebb hústermék

A feldolgozóipari termelésből több mint 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyt (23 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,7, míg a második legjelentősebb italgyártás 7,7 százalékkal csökkent. Az igen csekély súlyú alágazatok termelése nőtt a legnagyobb mértékben: a halfeldolgozás, -tartósítás 82, a dohánytermék gyártása 37 százalékkal bővült. Jelentősen, nagyjából a negyedével emelkedett a növényi, állati olaj gyártása is.

A kisebb súlyú villamos berendezés gyártása 1,6 százalékkal nőtt, elsősorban a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutása miatt. A vegyi anyag, termék gyártásában tizenkilenc havi csökkenés után növekedést mért a KSH. Júliusban a kibocsátás majdnem hét százalékkal emelkedett. Az ipari termelés a régiók közül csak Észak-Alföldön nőtt (5 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, csaknem 13 százalékkal a Nyugat-Dunántúlon csökkent a volumen, a többi régióban 2 és 12 százalék közötti visszaesést mértek a statisztikusok.

Összességében a júliusi adatsor a korábbi hónapokhoz képest már növekedést jelent, a mélyponton túl van az ipar, most nagyjából ott tart, mint március végén.