MNB: bújtatott QE + Yield curve control

Írta: Alapblog - Készült: 2020. március 24.

A magyar jegybank továbbra is az unortodoxia élvonalában jár, és a ma bejelentett lépéseivel gyakorlatilag kicsit kerülőúton, de ugyanazt a hatást fogja elérni, mint a nagy jegybankok másodpiaci állampapírvásárlásaikkal, ráadásul implicit módon rögzíteni szándékozik a hosszabb állampapírok hozamszintjét is. Az új eszközökkel gyakorlatilag olyan hozamszinten rögzíti 5 évig (és ennek hozományaként részben azon túl is) az állampapírokat, ahol akarja. Ezzel megteremti a lehetőségét a kormányzati költekezésnek, és stabilizálja az összeomlani/pánikolni látszó magyar kötvénypiacot.

A jegybank szándéka nyilvánvaló: mind a rövid pénzpiaci, mind a hosszabb állampapírpiaci hozamokat egy viszonylag alacsony szinten kívánja rögzíteni. Erre az eszközök elégségesek, ha nem, akkor bármikor teremthet a célhoz újakat is akár. Fog is ha kell.

Azonban tudjuk, hogy egy nyitott gazdaságban ha kontrolláljuk a kamatszintet, akkor elveszítjük a kontrollt a deviza árfolyama felett. Nyilván az MNB megpróbálja finomhangolni majd az egész folyamatot, és a lehető legalacsonyabb hozamokat belőni, ami mellett még nem omlik össze a forint. Igazándiból tehát semmi változás nincs a korábbi politikához képest: a jegybank a gazdaságban elérhető legalacsonyabb kamatszintet állítja be, a forint meg menjen ahova akar – de azért ha lehet ne túl gyorsan, hanem csak komótosan…ha jó a hangulat/gazdaság akkor erősödgethet, ha recessziós veszély van, akkor gyengülgethet.  

Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12