Nem fog fájni, de ez elmulasztása sokba fájhat: Jön a 3.0-s interfész verzió a valós idejű adatszolgáltatásban

A jelenlegi tervek szerint 2021. január 1-jén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevezeti a legújabb, véglegesnek szánt, 3.0-s számlabejelentő interfészt a valós idejű adatszolgáltatásban. Mi a teendő? 

A NAV a bevezetést követően negyedéves türelmi időszakot biztosít az átállásra, vagyis mostantól egészen 2021. március 31-ig szankciómentesen lehet tesztelni a számlázó programokat, hogy azok megfeleljenek az új előírásoknak.

Az átállás miatt a jelenlegi, 2.0-s verzióval történő számlabejelentés 2021. április 1-jétől már sikertelen adatszolgáltatásnak minősül, ami számlánként (akár) 500 ezer forintos bírságot is eredményezhet. Az új 3.0-s interfész (NAV 3.0) fejlesztési dokumentációja és sémái 2020. szeptember 7-e óta találhatóak meg – a magyar mellett angol nyelven is – az Online Számla rendszerének hivatalos oldalán.

Az új interfész bevezetését az indokolja, hogy a 2020. július 1-jétől hatályos változásokat követően 2021. január 1-jétől már a nem adóalanyok (pl. természetes személyek) részére kibocsátott számlákról, illetve a közösségen belüli, és export adómentes termékértékesítésről is adatszolgáltatási kötelezettség terheli a számlakibocsátót. A két lépcsőben bevezetésre kerülő változások folyományaként a teljes számlázási rendszer átláthatóvá válik a NAV számára, amivel az adóelkerülés, illetve az áfa-csalások kockázata is minimális szintre csökkenthető, a jogalkotó pedig komoly költségvetési plusz bevételre számíthat.

Mind a 2020. július 1-jei, mind pedig a 2021. január 1-jei kezdődátumhoz kapcsolódik átmeneti rendelkezés, amely szerint az adott számla kiállításának dátuma (nem pedig a teljesítés dátuma!) határozza meg, hogy a „régi”, vagy pedig az „új” szabályokat kell majd alkalmazni, vagyis kell-e a számláról adatot szolgáltatni, vagy sem.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a magyar adóhatóság 2021-től képes lehet áfabevallás-tervezetet is készíteni az összes, Magyarországon regisztrált adóalany számára, ahogy teszi azt 2017 óta a természetes személyek személyi jövedelemadó-bevallásaival.

A VGD Hungary arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a cégek, amelyek nem magyar számlázó programmal állítják ki magyarországi számláikat (hanem pl. a cégcsoporton belüli, vagy az anyavállalat általfejlesztett programot használnak), haladéktalanul kezdjék meg a NAV 3.0-ra történő átállást. A tapasztalatok ugyani azt mutatják, hogy – a számlázó program komplexitásától függően – akár több hónapos is lehet az informatikai átállás. A belföldi számlázó programokat az azokat fejlesztő szolgáltatók kötelesek átállítani, így az ilyen rendszereket használó adóalanyoknak nincs az átállással kapcsolatban informatikai teendőjük, természetesen házon belül érdemes lehet átnézni és adott esetben módosítani például a számlázással kapcsolatos folyamatokat.

Aa 2.0-sról a 3.0-s verzióra történő informatikai átállás jelentősebb időráfordítással jár majd, mind az 1.1-es verzióról a 2.0-sra történő váltás. A 2021. április 1-jei határidő jelen állás szerint jogvesztő, onnantól kezdve a NAV bírságolhatja a hibás (régi verzióval történő) adatszolgáltatást.

Forrás:VGD Hungary