Gépbeszerzés fele áron

Írta: Karácsony Zoltán

Megjelent az első környezetvédelmi témájú gépbeszerzési pályázat kis- és középvállalkozások számára. A támogatási ráta vonzó ? a projekt felét az EU állja ?, ráadásul nem kell vállalást sem tenni az árbevétel-növekedésre. Sőt, a környezetkímélő eszköz beszerzése mellé ingatlanberuházásra, gyártási lincencre, képzésre és tanácsadásra is szerezhető pénz.


December 15-ig adható be egy újabb technológiafejlesztési pályázat, amelynek célja a környezetvédelem, a környezettudatosság támogatása a mikro-, kis- és középvállalkozások körében. A ?környezetközpontú technológia fejlesztése? nevet viselő pályázat elsősorban a termelő cégeket célozza meg. Cél az energia-, víz- és más nyersanyaghasználat hatékonyságának növelése, a hulladéktermelés és káros kibocsátások csökkentése. Anyag-, energiatakarékos, hulladék- és emissziószegény technológiák, környezetbarát csomagolástechnológia szerepel a támogatható területek között.

A pályázat kötelező eleme az eszközbeszerzés, tehát önmagában környezetvédelmi képzésre, tanácsadásra nem igényelhető pénz. A gép mellé kérhető viszont támogatás infrastrukturális és ingatlanberuházásra, gyártási licencre, a gyártási know-how beszerzésének költségére, fenntarthatósági tematikájú képzéseken való részvételre és a fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tanácsadásra is.

A pályázók körénél kitétel a legalább 2 éves működés, tehát induló vállalkozások nem pályázhatnak. Emellett feltétel a pozitív saját tőke, az egy dolgozóra eső legalább nettó 4 millió forintos árbevétel, valamint a cég árbevétele az előző pénzügyi évben nem csökkenhetett 5 százaléknál jobban.

Könnyebbség lehet a pályázóknak, hogy a többi eszközbeszerzési pályázattal ellentétben nem kell árbevétel-növekedést vállalni, a támogatás mértéke pedig átlag feletti, 50 százalékos. Még a középmagyarországi régióban is 40 százalék a támogatási intenzitás.

Elszámolható költségek:

Eszközbeszerzés esetén:

  • Az eszköz, berendezés vételára (egyenként legalább nettó 200 ezer forintnak kell lennie);
  • A szállítás és üzembe helyezés beruházási költsége, beleértve az első minősítés, hitelesítés költségét is;
  • A betanítás költsége (közvetlenül a beszerzett eszközhöz kapcsolódva);
  • Az eszközök első felszerszámozásához az új szerszámok, új kiegészítő berendezések költsége.

Infrastrukturális és ingatlanberuházás esetén (maximum a projekt összes elszámolható költségének 20 százalékáig):

  • Ivó-, ipari- és tűzi-víz hálózat, korszerű tűzvédelmi hálózat kiépítése;
  • Földgázvezeték, gázfogadó állomás, távhővezeték, egyéb fűtési és hűtési rendszerek; 
  • Elektromos energiaellátás hálózata (közüzemi hozzájárulás, elektromos hálózati csatlakozási díj);
  • Eső- és szennyvízelvezetés, szennyvíztisztító.
  • Gyártási licenc: A fejlesztéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzésének költsége, vételára (maximum a projekt összes elszámolható költségének 10 százalékáig).

Képzés:

Fenntarthatósági tematikájú képzéseken és / vagy környezetirányítási belső auditor képzésen való részvétel (ma-ximum a projekt összes elszámolható költségének 5 százalékáig, de maximum 1 millió forintig).

Tanácsadás:

A fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tanácsadás esetén az igénybevett tanácsadás díja (maximum a projekt összes elszámolható költségének 5 százalékáig, de maximum 1 millió forintig).

Megemelt keret gépbeszerzésre

Még nem maradtak le a támogatás elnyeréséről, azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek eddig nem pályáztak technológiai fejlesztésre ? a pályázatírói köznyelvben gépbeszerzésesre. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a GOP- 2008-2.1.1/A pályázatánál ugyanis 2,5 milliárd forinttal megemelte a rendelkezésre álló keretet, amely így 9,9 milliárd forintra nőtt az idei esztendőre. A támogatás mértéke 30-50 százalék lehet, és maximálisan 20 millió forinthoz lehet hozzájutni uniós forrásból. A pályázatokat folyamatosan be lehet nyújtani a MAG Zrt.-hez, de legkésőbb december 31-ig postára kell adni. Érdemes minél előbb pályázni, mert rangsorolás nincs. Ha formai hibát nem vétünk és reális a kért összeg, akkor jár a pénz.

Tananyag a számlakitöltéshez

Az NFÜ honlapjáról elérhető az online számlakitöltő használatát segítő elearning oktatóprogram. A program célja a pályázók segítése a pályázati elszámolások elektronikus úton történő benyújtásában. Az oktatóprogram az egyes funkciók általános bemutatása mellett példákat is tartalmaz. A pályázók az online számlakitöltő használatával a kérelmeket hibamentesen adhatják be, a program pedig automatikusan létrehozza a támogatások lehívásához szükséges kifizetési kérelmet. Az online számlakitöltő használatával várhatóan csökken a kifizetési kérelmek átfutási ideje, illetve a hibásan beadott elszámolások száma. Az e-learning program letölthető: www.nfu. coedu.hu/courses/offline/course10
Árfolyamok

EUR: 309.49CHF: 263.26USD: 252.62
 

Legnépszerűbb cikkek

Mindenki a legjobbat akarja. Álláskeresőként jó helyen dolgozni, megbecsülten, kreatív feladatokkal, jó fizetésért. Céges oldalról tehetséges, elhivatott kollégákkal feltölteni a létszámot. Valahogy mégsem klappol a kettő. De miért? Mi nem ...
Tovább >>