Netezzen nyomtalanul!

Írta: Haszon

Vendégségben vagyunk, és hirtelen meg szeretnénk nézni leveleinket, esetleg a munkahelyen ideiglenesen más számítógépén kell dolgoznunk. Hogyan tehetjük ezt meg anélkül, hogy a gép tulajdonosa megtudná jelszavainkat, vagy visszakövethetnék a meglátogatott oldalakat?


Bárkivel előfordulhat, hogy vendégség közben kell gyorsan megnéznie valamit az interneten, vagy elintézni egy hivatalos ügyet. Ha nincs éppen kéznél saját hordozható számítógépünk, akkor erre a célra csak a házigazda számítógépét használhatjuk. A Windows azonban nem éppen titoktartó, és minden lépésünket dokumentálja még akkor is, ha mi nem kérjük erre. De hogyan lehet ezeket a nyomokat eltüntetni? Az alábbiakban ehhez adunk tanácsokat, amelyek akkor is jól használhatóak, ha saját gépünket szeretnénk ?letisztítani?, például azért, mert kölcsön adjuk azt valakinek.

Cikkünkben egy ?közönséges? számítógépet vettünk alapul, amelyen nem fut semmiféle kém- vagy billentyűzetfigyelő program ? ezeket kicselezni ugyanis külön előkészületek nélkül nem fogjuk tudni. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy idegen számítógépen kritikus adatokat (például internetes bankfiókunkat) ne nézzünk meg. Akkor sem, ha teljes mértékben megbízunk házigazdánkban ? hiszen lehet, hogy a kémszoftverek az ő tudta nélkül kerültek a komputerére.

Meglátogatott weboldalak

Amikor az interneten szörfölünk, böngészőprogramunk (például a legtöbbek által használt Internet Explorer is) előzékenyen elmenti az általunk bejárt weboldalak címeit, sőt, általában magukat a weboldalakat is. Egy másik szolgáltatás az úgynevezett AutoComplete, amely azt jegyzi meg, hogy a weboldalakon kitölthető adatmezőkbe milyen információkat, adatokat írtunk be. Sőt, ha úgy állítjuk be, még jelszavainkat is eltárolja. Ez egyébként praktikus, mert később vissza tudjuk keresni, hogy merre jártunk, másrészt az oldalak betöltése is sokat gyorsul azzal, hogy a változatlan elemeket nem kell újra letölteni az interneten keresztül. Az AutoComplete segítségével bármikor automatikusan beléphetünk az internetes levelezőfiókunkba vagy kedvenc közösségi oldalunkra is. Ezek a beállítások önmagukban is elég nagy biztonsági kockázatot jelentenek, de ha idegen gépet használunk, akkor ez fokozottan igaz (hiszen ezek után a házigazda a mi nevünkben is be tud majd lépni az előbb említett oldalakra).

Ha nem szeretnénk, hogy más is lássa, merre jártunk, és ne tudjon a mi jelszavunkkal belépegetni mindenhova, akkor törölnünk kell ezeket az adatokat. Erre egyébként a böngészők mind kínálnak megoldást, éppen adatbiztonsági megfontolásokból. Az Internet Explorer 7 esetében ez egyszerű: válasszuk az Eszközök menüből a Böngészési előzmények törlése menüpontot. A felugró ablakban aztán választhatunk, hogy pontosan mely elemeket szeretnénk eltávolítani, kezdve az ideiglenes fájloktól egészen a beírt jelszavakig. (Persze nem árt tisztázni vendéglátónkkal, hogy ő beleegyezik-e ezek eltűntetésébe, hiszen az ő adatait is el fogjuk távolítani!) A régi Internet Explorer 6.x verzióknál az Eszközök ? Internetopciók ? Fájlok törlése útvonalat használhatjuk.

Ha Firefox 3-at használunk, szintén az Eszközök menüt kell megnyitnunk, és itt a Személyes adatok törlése menüpontot választani ? alternatívaként használhatjuk a Ctrl+Shift+Del kombinációt is. A billentyűkombinációt leszámítva pontosan ugyanezt az utat követhetjük az Opera 9.5 esetében is.

Megnyitott dokumentumok

Nem elég, hogy az internetböngészők nyilvántartják az általunk bejárt utat, de a Windows és a különböző alkalmazások is megjegyzik az előzőekben megnyitott vagy szerkesztett fájlokat. Ezeket a listákat is törölhetjük, bár van közöttük olyan, amelynek eltávolítását inkább csak haladóknak ajánljuk, mert egy óvatlan mozdulattal akár tönkre is tehetjük az operációs rendszert.

A Windows esetében (akár XP-ről, akár Vistáról van szó) a Start menüben Legutóbbi dokumentumok néven találjuk meg az utoljára megnyitott állományok listáját. Ezt kiüríteni az XP-nél úgy lehet, hogy a jobb egérgombbal a Start gombra kattintunk, majd a megjelenő menüből a Tulajdonságok pontot választjuk. Nyomjuk most meg a Testreszabás gombot, itt a Speciális fülön találjuk a Lista törlése feliratot. Vista esetében egyszerűen a Legutóbbi elemek menüpontra kell kattintanunk a jobb egérgombbal, ezután már találunk parancsot a nyomok eltüntetésére.

Lényegesen bonyolultabb a helyzet az egyes alkalmazásoknál, mert itt programról programra változik, hogy miként és hol tárolja a szoftver az előző pár megnyitott dokumentumot. Ennek a helye leggyakrabban a rendszerleíróadatbázis, a Registry. Ennek bolygatását csak igazi szakértőknek javasolnánk, és nekik is legfeljebb a saját gépükön, semmiképpen sem vendégségben: elég egy óvatlan mozdulat, és máris magyarázkodhatunk.

A Registry szerkesztéséhez a Start menü Futtatás sorába (Vista esetében a Keresés sorba) írjuk be, hogy Regedit, majd nyomjuk meg az Enter gombot. Ezzel elindítjuk a Registry-szerkesztőt, amelynek bal oldalán egy fastruktúrában láthatjuk az úgynevezett kulcsokat, jobb oldalon pedig az adott kulcsban tárolt értékeket. Az Office programok közül a Word esetében például az utoljára megnyitott dokumentumok listáját a HKEY_CURRENT_USER\Software\ Microsoft\Office\11.0\Common\Open Find\Microsoft Office Word\Settings\ Megnyitás\File Name MRU kulcs alatt találjuk, ahol a 11.0 helyén az általunk használt verziószámnak megfelelő érték állhat (11.0 az Office 2003-hoz, 12.0 az Office 2007-hez tartozik).

Hasonló módon kereshetjük meg az Excel vagy a PowerPoint ?történelmét? is. A jobb oldali ablakrészben aztán nyugodtan törölhetjük az egyes fájlokra vonatkozó bejegyzéseket, és ezzel eltüntetetjük őket a program listájából.

Bonyolult és veszélyes eljárás, tehát ha gyakran kell ilyet csinálnunk, jobban járunk valamilyen segédprogram használatával ? ilyen például a www.deletehistoryfree. com oldalon elérhető Clear All History, vagy a www.javacoolsoftware. com/mrublaster.html oldalról letölthető MRU-Blaster. Ha fájlokat kerestünk gépünkön, természetesen ezt a listát is törölhetjük ezekkel a programokkal.

Ideiglenes fájlok törlése

Miközben dolgozunk, számítógépünk rengeteg adatot tárol ideiglenes (temporary) fájlokban és a virtuális memóriában. Ezeket ugyan elvileg a munkafolyamat végén törölnie kellene, de ez általában nem történik meg. Egy kíváncsi ember számára ezek az állományok igazi kincsesbányát jelentenek. Az ilyen ideiglenes állományok között megtalálhatjuk például a szerkesztett levelek töredékeit, a képeinket, egyszóval magánadatokat, amelyeket valószínűleg nem szeretnénk mindenkivel megosztani.

Az ideiglenes állományokat úgy távolíthatjuk el legkönnyebben, hogy a Sajátgép megnyitása után jobb egérgombbal rákattintunk a merevlemezünkre (ha több meghajtó is van, ezt a lépést mindegyikkel érdemes végrehajtani), majd a Tulajdonságok menüben elindíthatjuk a Lemezkarbantartót. Ebben már kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk törölni ? például az ideiglenes fájlokat.

A virtuális memória rendszeres kitakarításához megint a Registry-szerkesztőt kell segítségül hívnunk. Menjünk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ CurrentControlSet\Control\Session Manager\ Memory Management kulcsra, és a ClearPageFileAtShutdown értékét állítsuk 1-re.

TIPPEK A NAGYOBB BIZTONSÁGHOZ

Bár nem javasoljuk, hogy idegen gépeken igazán érzékeny adatokat, weboldalakat nézegessünk, ha ez elkerülhetetlen, legalább használjunk ki minden biztonsági lehetőséget. Ha például jelszót kell megadnunk, azt virtuális billentyűzeten tegyük. Ehhez a Start menü Futtatás sorába (Vistánál a Keresés-be) írjuk be, hogy OSK, és nyomjuk meg az Entert. Ezután az egérmutatóval nyomkodva már nagyobb biztonságban tudjuk beírni a jelszavakat. Ezzel a trükkel a gépen futó esetleges billentyűzetfigyelő kémprogramokat cselezhetjük ki.

Szintén nem árt, ha nem a számítógépre telepített alkalmazásokat, hanem saját programjainkat használjuk, amelyeket egy USB-kulcsról futtathatunk. Ilyen előre gyártott csomagot tölthetünk le a http://portableapps.com címről.
Árfolyamok

EUR: 309.49CHF: 263.26USD: 252.62
 

Legnépszerűbb cikkek

Mindenki a legjobbat akarja. Álláskeresőként jó helyen dolgozni, megbecsülten, kreatív feladatokkal, jó fizetésért. Céges oldalról tehetséges, elhivatott kollégákkal feltölteni a létszámot. Valahogy mégsem klappol a kettő. De miért? Mi nem ...
Tovább >>