Kövesse a milliárdost!

Írta: Kolozsi Gábor

?Vásárolj a rossz, és adj el a jó hírek hallatán? ? hangzik a tőzsdeguruk egyik kedvenc mondása. A mostani nagy tőzsdei áresések lehetőséget adnak rá, hogy olcsón vásároljunk. Rothschild, a híres londoni bankár így keresett milliókat a napóleoni háborúk alatt immár kétszáz éve. Vajon elérkezett már a vásárlás ideje?


Vásárolj az ágyú, adj el a trombita hangjára? ? mondta már 1810- ben, a napóleoni háborúk idején Nathan Rothschild. A híres londoni bankár a família vagyonát alapozta meg azzal, hogy egy nappal a hivatalos híradások előtt megtudta: Wellington legyőzte a francia császárt Waterloonál.

Másolja Rothschildot!

A mindig jól informált Rothschild a ?rossz hírre? vásárolt: amikor a háború kimenetele még bizonytalan volt, sőt, Napóleon győzelméről szóló hírek is felröppentek. Majd másnap, amikor megjött a hír az angol győzelemről, az általános eufóriában eladott, milliókat keresve a csak pár évvel azelőtt, 1801-ben alapított brit részvényparketten.

Rossz hír, azaz ? elvileg ? jó vásárlási alkalom ma is kínálkozik, így nem kell feltétlenül pánikba esni a tőzsdei befektetéseken elszenvedett, váratlan veszteségeken. És kis összeggel Rothschild nyerő stratégiáját is ki lehet próbálni a gyakorlatban. Az év eleje óta a nemzetközi tőzsdék szinte kivétel nélkül 15?20 százalékot vesztettek értékükből. Az ok az amerikai hitelválság, illetve az annak nyomában járó, világszerte jellemző kisebb kockázatvállalási kedv. Hetente kerülnek elő a szekrényből újabb csontvázak: a felelőtlen hitelezés miatt csődközelbe jutott újabb és újabb nagy nevű bankok. Az amerikai, európai, távol-keleti gazdaság lassulását jelző gazdasági mutatók miatt óriási részvénypaketteket adtak el.

Olcsó részvényt vegyenek!

A rossz híreket a tőzsdék nemcsak hogy reagálják, hanem általában túlreagálják. Rossz hírre egyszerre olyan sokan adják el kockázatos részvényeiket, hogy a túlkínálat miatt az árak (időlegesen) indokolatlanul nagy mértékben esnek. Azért indokolatlanul, mert a tőzsdei társaságok többségének gazdálkodási mutatói nem ? vagy nem olyan mértékben ? gyengülnek, mint a tőzsdei árfolyamuk.

Hosszú távon jó választás lehet a hazai parketten a MOL olajcég részvénye, ez tavalyi árfolyamcsúcsához képest 40 százalékot esett. Az általános zuhanás mellett a ?rossz hír?, hogy az osztrák konkurens OMV visszavonta részvényenkénti 32 ezer forintos felvásárlási ajánlatát. Sok spekuláns szabadul a részvénytől, ez lökte mélybe (16 ezer forintig) az árat. Ugyanakkor a társaság féléves gyorsjelentésében közzétett nyereség az éves terv 85 százalékára rúg. A részvények ára mindössze 6,5- szerese az egy részvényre jutó éves profitnak. Ez alacsonyabb, mint a konkurens olajvállalatoké, és ha ismét optimisták lesznek a befektetők, elérhető a 30 ezer forintos álomárfolyam is.

Szintén olcsó a nyereségét 30 százalékkal 130 milliárd forintra növelő OTP Bank részvénye is, régiós szektortársaihoz ? Erste, Raiffeisen ? képest árfolyam/nyereség alapon 15?50 százalékkal. Mindkét cégnél fennáll a felvásárlás lehetősége is (Haszon magazin 2008/1. számát.)

Nyerjen az ugráson

Ahogy a befektetők hangulata javul, a jól gazdálkodó cégek árfolyama előbb-utóbb megugrik. És akkor az eufória is hasonló nagyságrendű lehet, mint a félelem okozta pánikszerű eladásoknál. A rossz hírekre, azaz olcsón ? és körültekintően válogatva ? bevásárló befektetőnek ilyenkor már nincs is más dolga, mint hátradőlni és a nyereséget számolni.

Aki viszont pánikba esik, és a rossz hírekre reagálva olcsón adja el részvényeit, az szinte biztosan veszít. A jó gazdálkodású társaságok részvényeiből viszont a mostani ?, és ha tovább esik a kurzus, az akkori ? alacsony árfolyamon további paketteket vásárolhat, aki bátor.

Ezzel jobb lesz az átlagos bekerülési átlagárfolyam. Például a 25 ezer forinton vett MOL-hoz 16 ezer forintért hozzávásárolunk, így elérjük a 20 500 forintos átlag bekerülési árat. Innen már ?csak? 30 százalékos emelkedés kell a nyereséghez, és a 30 ezer forintos reális árfolyam 50 százalékos profitot jelent!

Kezdje kicsiben

Persze a tőzsdén senki sem mehet biztosra, inkább csak esélyekről, valószínűségekről lehet beszélni. Warren Buffett amerikai tőzsdeguru és milliárdos szerint csak az tőzsdézzen, akinek az idegei akkor sem mondják fel a szolgálatot, ha befektetéseinek értéke időlegesen 50 százalékos mínuszba kerül. Ezt annyival lehet kiegészíteni: mindenki a megtakarításainak akkora hányadát fektesse részvényekbe (vagy részvényalapokba), amekkora összegnél nem okoz túl nagy fejfájást az 50 százalékos mínusz. A többi pénz pedig mehet akciós bankbetétbe, vagy jól fialó, biztonságos állampapírokba.
Árfolyamok

EUR: 309.49CHF: 263.26USD: 252.62
 

Legnépszerűbb cikkek

Mindenki a legjobbat akarja. Álláskeresőként jó helyen dolgozni, megbecsülten, kreatív feladatokkal, jó fizetésért. Céges oldalról tehetséges, elhivatott kollégákkal feltölteni a létszámot. Valahogy mégsem klappol a kettő. De miért? Mi nem ...
Tovább >>