Levelező program

Írta: Haszon

Van aki kedveli, van aki utálja, de mindenki használja, mi az? Természetesen az Outlook (Express) levelezőprogram. Tippjeink segítségével jobban kihasználhatja a program szolgáltatásait, és feltárhatja rejtett képességeit.


Archiválás másként

Az Outlook Express üzenetmappáit a hagyományos módon (tehát a program menürendszerén keresztül) nem lehet elmenteni, illetve archiválni, ehhez más módszerre van szükség. Az egyik ilyen eljárás a mappáknak megfelelő .dbx állományok lementése másik adathordozóra (CD-re, DVD-re), esetleg másik merevlemezre vagy partícióra.

Kérdés persze, hogy hol vannak ezek az állományok, mivel a Windows ezeket gondosan elrejti a laikus felhasználók elől. Nos, az említett .dbx fájlok alapbeállítás szerint ebben (vagy ehhez hasonló) mappában találhatók: C:\Documents and Settings\\Local Settings\ Application Data\Identities\{A9526511-D73D-4CD4- 8D26-6789E75ABDF5}\Microsoft\Outlook Express. A fájlok neve megegyezik az üzenetmappákéval (tehát a hirek mappa megfelelője a hirek.dbx fájl).

Ezt a fájlt (illetve fájlokat) kell egy megfelelő fájlkezelő programmal (például a Total Commanderrel) átmásolni másik adathordozóra. (Engedélyezni kell a Total Commander beállításai között a rejtett fájlok megjelenítését.)

Mentett mappák vissza állítása

A frissen lementett .dbx állományokat eltehetjük az íróasztalunk fiókjába, hordhatjuk nyakba akasztva pendrive- on, vagy pedig átvihetjük másik gépre, ahol szeretnénk teljes addigi levelezésünket látni. Vegyük az iménti példát: állítsuk vissza egy másik gépen a ?hirek? mappát.

Ehhez indítsuk el az Outlook Expresst. Hozzunk létre benne egy új mappát hírek néven (amely természetesen teljesen üres, nincs benne egy fia üzenet sem). Ügyeljünk arra, hogy a neveket ne változtassuk meg! Tehát ha korábban rövid i-vel írtuk a hirek szót, maradjunk is meg ennél a névnél.

Ha megvagyunk, zárjuk be az Outlookot, és indítsuk el a Total Commandert (rövidítve TC). Keressük meg ezen a gépen is az Outlook mappákat, amelyek között most ott lesz a hirek mappa is. A TC segítségével másoljuk át a régi üzeneteinket tartalmazó archív mappát az újra, azaz ne törődjünk semmivel, írjuk felül egyszerűen az új mappát a régivel (nem fordítva, mert akkor lőttek a régi üzeneteinknek). Elővigyázatosságból ellenőrizhetjük is a fájlok méretét: a régi üzenetmappa mérete értelemszerűen jóval nagyobb (akár több száz megabájt), mint az üresé. Végezetül indítsuk újra az Outlookot. A hírek mappát megnyitva ott találjuk teljes levelezésünket (helyesebben azokat a leveleket, amelyeket mentéskor ebben a mappában tároltunk).

Mappák böngészése levelezőprogram nélkül

Tudjuk már, hol vantnak a levelezőprogram mappái, és azt is tudjuk, hogyan kell ezeket elmenteni, ésátvinni másik gépre. Egy kis csalafintasággal betekinthetünk ? mégpedig a levelezőprogram elindítása nélkül is ? ezekbe a mappákba, és elolvashatjuk az egyes leveleket. Erre akkor lehet szükség, ha hozzáférünk az említett mappákhoz, ám nincs használható levelezőprogram a gépen (például lebénult, megsérült stb.). Esetleg barátunk kért meg rá, hogy bányásszuk ki a levelezéséből az elveszettnek hitt üzeneteket, mert az ő gépén sem hajlandó elindulni az Outlook Express levelezőprogram.

Mindez nem gond, ha fizikailag ott vannak még a gépen a .dbx mappák. Ha nem, a kísérletezést máris abbahagyhatjuk.

A mappák megnyitásához ismét csak a Total Commandert fogjuk használni, amely ugyanúgy képes kezelni a .dbx állományokat, mint mondjuk a tömörített (zip, rar stb.) állományokat. Szükség van azonban egy apró kiegészítésre (más néven pluginra vagy beépülő modulra), amely képessé teszi a TC-t arra, hogy megnyissa a .dbx állományokat. Ezt a plugint a Total Commander weboldaláról tölthetjük le (www.ghisler. com). Kattintsunk az Addons hiperhivatkozásra, majd ez alatt a Plugins-ra. Egy lista jelenik meg az elérhető pluginokkal.

Keressük meg a Packer extensions részben található, DBX nevű plugint. Ez is egy hiperhivatkozás, amely mögött a dbxplug.wcx plugin rejtőzik. Ezt letöltve, majd telepítve, a Total Commander segítségével minden további nélkül betekinthetünk az Outlook Express mappákba, és elolvashatjuk az ezekben tárolt leveleket.

Identitás váltása

Ugyanazt a levelezőprogramot többen is használhatják, mégpedig úgy, hogy egyik sem tekinthet bele a másik levelezésébe. Ez az úgynevezett identitások révén lehetséges. Minden felhasználónak külön identitása lehet, és ha másakar levelezni a gépen, át kell előbb váltania saját identitására. Ilyenkor az Outlook Express újraindul, és az új felhasználó levelezési mappáit jeleníti meg. Természetesen valamennyi identitás jelszóvédett, így kollégánk (esetleg kedvenc csemeténk) nem tud hozzáférni bizalmas leveleinkhez.

Új identitást a Fájl menüben hozhatunk létre (Fájl/Identitások/ Új identitás hozzáadása). Ekkor jelszót is megadhatunk, ám ez nem kötelező. Ezzel létrehoztunk egy további identitást, és mindjárt át is válthatunk rá. A továbbiakban az internetcsatlakozás varázsló segítségével megadhatjuk a szükséges paramétereket (nevet, e-mail címet stb.), majd elkezdhetünk levelezni. Ha más felhasználó ül a gép elé, a Fájl/Identitás váltása paranccsal válthat át saját identitására.

Címjegyzék exportálása

Nemcsak az üzenetek lehetnek értékesek, hanem a címjegyzék is, amely olykor sok évi levelezés eredménye. Címeinkre szintén féltő gonddal kell ügyelnünk. Ennek legjobb módja, ha címjegyzékünket fájlba mentjük. Ezt később bármikor újra beolvashatjuk, például ha új gépet veszünk, vagy újra kell telepítenünk az operációs rendszerünket ? és vele együtt minden programunkat. Az Outlook Express címjegyzéke egy .wab fájl, amelyet fizikailag a Documents and Settings\\Application Data\ Microsoft\Address Book mappában találunk, ám ez most nem lényeges, hiszen a címjegyzéket magából a programból is kényelmesen kinyerhetjük, illetve exportálhatjuk.

Címjegyzékünk exportálásához indítsuk el a Címek gombra kattintva a Címjegyzék programot. Itt a Fájl/Exportálás/ Címjegyzék (WAB) parancs segítségével bármely címre és bármilyen néven elmenthetjük címjegyzékünket (csak aztán ne felejtsük el, milyen nevet adtunk neki). Ha egyszer újból szükségünk lenne a címjegyzékünkre, a Fájl/ Importálás/Címjegyzék (WAB) parancs segítségével beemelhetjük a levelezőprogramba.

Levelezési szabályok

Vannak eszközök, amelyekkel elejét vehetjük a kéretlen levéláradatnak, ám mit tegyen az, akinek nincs spamszűrője? Olykor az is gondot okoz, hogy nagy számban érkező levelet kell szétválogatni különböző üzenetmappákba. A levelezési szabályok segítenek a gyors és hatékony adminisztrációban.

Néhány kattintással megoldhatjuk például egyes levelek törlését, átirányítását más címre vagy áthelyezését valamely mappába. Ehhez kattintsunk az Üzenet/Szabály létrehozása üzenetből menüpontra. A következő párbeszédablakban négy lépésben állíthatjuk be, hogy mit tegyen az Outlook Express a ?problémás? levelekkel. Ha például a Tárgy sor bizonyos szavakat tartalmaz, utasíthatjuk a programot az üzenet törlésére. Emellett figyeltethetjük a címsorban megjelenő szavakat, sőt az üzenet tartalmát is, és miután mindent beállítottunk, a szabálynak nevet is adhatunk. Ezzel elkészíthetjük saját kis ?spamszűrőnket?.
Árfolyamok

EUR: 309.49CHF: 263.26USD: 252.62
 

Legnépszerűbb cikkek

Mindenki a legjobbat akarja. Álláskeresőként jó helyen dolgozni, megbecsülten, kreatív feladatokkal, jó fizetésért. Céges oldalról tehetséges, elhivatott kollégákkal feltölteni a létszámot. Valahogy mégsem klappol a kettő. De miért? Mi nem ...
Tovább >>