Szállítási balesetet szimuláltak

Írta: Haszon - Készült: 2017. június 27.

A Raben Trans European Hungary Kft. Dunaharaszti telephelyén a katasztrófavédelemmel együttműködve szállítási balesetet szimulált. A teherautó 8 osztályú, veszélyes árut szállított.

A gyakorlat a következő volt: Rakodást követően a gépjárművezető a Raben dunaharaszti telephelyén motorfüstöt észlelt, közben a raktér felől anyagfolyás gyanúja merült fel. A szállított anyag UN 1791 Hypoklorit oldat.

A szakképzett gépkocsivezető az előírásoknak megfelelően látott neki a baleset mihamarabbi elhárításának, és amint észlelte a füstöt, félrehúzódott, felvette a láthatósági mellényét, majd áramtalanította és kiékelte a gépjárművet, illetve kihelyezte az elakadást jelző háromszöget. Ezután kézbe véve egy porral oltó készüléket azonnal megkezdte a tűz oltását.

A gépjárművezető szakszerűen irányítva a készüléket, szakaszosan szabályozva a nyomást, eloltotta a tüzet. Ezt követően értesítette a tűzoltókat a fontos információk megadásával, mint:
-  ki és honnan telefonál;
- mi az esemény, mi ég/égett;
- fennáll-e közvetlen élet/robbanásveszély;
- ő megsérült-e oltás közben;
- a rakomány minőségi és mennyiségi jellemzői;
- szivárgás fennáll-e, ha igen, milyen mértékben?

A felettesének és a telephely portaszolgálatának értesítése ezután történt meg, majd a rakteret lenyitva megvizsgálta a szivárgás okát. Gumikesztyűt, védőszemüveget felvéve megkereste a lehetséges elfolyó csatornákat, és speciális védő fóliával lefedte azokat az esetleges további környezeti károsítás megelőzése érdekében. Ezután a földre kifolyt anyagon szétterítette a felitató anyagot, mely magába szívta a folyadékot. A gépkocsivezető ezután várta a katasztrófavédelem szakembereinek a kiérkezését.
A tűzoltók a gyakorlat kapcsán lehetőséget adtak a vállalat munkatársainak is, hogy kipróbálják, hogyan kell helyesen és hatásosan tüzet oltani.

“Ez az együttműködés példaértékű, hiszen idén második alkalommal vettünk részt a Raben által szervezett gyakorlaton. Ennek gyümölcseként született meg egy kölcsönös megállapodás a Katasztrófavédelem és a Raben között, hogy a jövőben teljesen előre tervezhető többszöri, közös gyakorlatokat valósíthassunk meg. “ – mondta Sallai László tű. alezredes, Érd Katasztrófavédelemi Kirendeltség vezetője.

„Tisztában vagyunk a szolgáltatásunk emberi-, tárgyi- és környezeti kockázati tényezőivel, ezért szeretnénk minél inkább előrelátóak lenni és a megelőzés mellett felkészülni arra az esetre is, ha megtörténne a baj. Ha munkatársaink, partnereink tisztában vannak a teendőkkel, és rutinszerűen alkalmazzák azokat, egy esetleges valós veszélyhelyzetben, akkor nagyobb eséllyel eredményesebb emberi-, tárgyi-, és környezeti mentéseket tudunk majd végrehajtani. „– nyilatkozta Horváth Teréz a Raben Trans European Hungary Kft. minőségirányítási vezetője.

A vállalat számos hasonló gyakorlatot tervez a jövőben is, hogy minél több munkatársa és együttműködő partnere, minél több baleseti szituációt megismerhessen és ennek köszönhetően mindannyian felkészültek legyenek.

„Érdemes másoknak is fontolóra venni a hasonló események megszervezését, mert a mostani gyakorlat is rámutatott, ha azt feltételezzük, elméletben mindenre felkészültek vagyunk, még egy megrendezett stressz helyzetben is elfelejtik a kollégák a korábban elméletben kiválóan „betanult” eseménysort. Akkor rögzül igazán, ha a gyakorlatban megtapasztalja/kipróbálja a műveleti folyamatokat.„– véleményezte Horváth Teréz.Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12