Magyar agrárinnováció Tatárföldön

Írta: Haszon - Készült: 2017. július 13.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) alma-, szamóca- és burgonyaültetvényeket, termesztési technológiát, valamint szakértői támogatást is biztosít a Tatár Köztársaság mezőgazdasági és élelmiszertermelési hatékonyságának növekedéséhez.

A Kereskedőház közreműködésének köszönhetően, a több mint egy éven át tartó előkészületet követően, az MKSZN és a Tatár Köztársaság Agrárinnovációs és Beruházási Központja (RACIN) vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg Kazanyban. A megállapodásnak köszönhetően az együttműködési területek még tovább bővülhetnek.

Tekintettel arra, hogy a FÁK országokban jelentős a kereslet a kiváló minőségű magyar élelmiszerekre, kertészeti szaporítóanyagokra, agrár technológiákra, szakértelemre és tapasztalatra, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és az MKSZN az elmúlt több mint egy évben kiemelt hangsúlyt helyezett a konkrét üzleti lehetőségek beazonosítására. A Magyar Nemzeti Kereskedőház exportpromóciós szakmai támogatásának eredményeként az MKSZN több lépcsőben, újabb és újabb sikereket tudott realizálni a Tatár Köztársaságban.

Mérföldkő a vegyesvállalat létrehozása

Magas rangú tatár üzleti delegációk számos alkalommal látogattak Budapestre a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak köszönhetően, melynek során cég- és telephely látogatásra, kétoldalú üzleti tárgyalásokra és egyéb szakmai programokra került sor. A több mint egy éven át tartó előkészületnek köszönhetően az MKSZN és a Tatár Köztársaság Agrárinnovációs és Beruházási Központja több együttműködési megállapodást is aláírt, 2016. július 29-én 4 hektár alma- és 1 hektár szamócaültetvény létrehozásáról, valamint tudományos és kutatási együttműködések elindításáról. A tavalyi év októberében gyümölcsfa oltványok és közös burgonya ültetvény telepítéséről is megállapodás született, ahogy magyar termesztési technológiák adaptálásáról, valamint magyar szakemberek bevonásáról is.

Az MKSZN képviseletében Kasztovszky Zoltán ügyvezető, a Tatár Köztársaság Agrárinnovációs és Beruházási Központjának ügyvezetőjével, Asat Shaparovval ünnepélyes keretek között Balla János, Oroszországba akkreditált magyar nagykövet, Ahmetov Marat Gotovich tatár mezőgazdasági miniszter, Kanavál Viktória, a Földművelésügyi Minisztérium agrár szakdiplomatája és Dunás-Varga Ruszlána, az MNKH projektigazgatójának jelenlétében magyar-tatár vegyesvállalat létrehozásáról írt alá megállapodást Kazanyban, 2017. július 11-én.

„Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a Kereskedőház közreműködésével magyar-tatár vegyesvállalat megalakításáról született döntés, amelyben magyar szakértelem, magyar termékportfólió, illetve fejlett magyar technológiák egyaránt megjelennek. Így a tatár mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságának növekedéséhez a teljes termelési láncot lefedve tudunk jelentős mértékű hozzáadott értéket nyújtani” – fogalmazott Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese.
A vegyesvállalat megalakulását széles körű állami támogatás övezi mind magyar, mind orosz részről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szkvorcova Veronika Igorjevna, a Magyar-Orosz Kormányközi Bizottság Társelnöke is üdvözölte a megállapodást és a további együttműködéseket, melyek eredményeként több száz hektár területen kezdődhet meg ültetvények létrehozása, valamint további területeken indulhat el közös tudományos kutatás, magyar gyümölcs- és burgonya fajták adaptációs vizsgálata, termesztése a Tatár Köztársaságban. Az együttműködés továbbá lehetőséget biztosít további magyar cégek számára a Tatár Köztársaságon túl egyéb FÁK országokban és az eurázsiai térségben való piaci megjelenésre is.Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12