Napelemes rendszereket telepítettek a BGE épületeire

Írta: Haszon - Készült: 2018. április 09.

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozásában mintegy 122 millió forint támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített.

A budapesti XI. és XVI. kerületi kollégium, a zuglói kampusz két épületén, valamint a zalaegerszegi karon a KEHOP európai uniós projekt keretében megvalósult beruházás hozzájárul a tudatos szemléletformáláshoz, valamint a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.

A felelős gondolkodás a Budapesti Gazdasági Egyetem tradicionális értékei közé tartozik és jelenleg is stratégiájának fókuszában áll. A „Társadalmi Felelősséget vállaló Egyetem” stratégiai célhoz szorosan illeszkedve az Egyetem benyújtotta a „KEHOP-5.2.11-16-2016-00002 azonosítószámon, a Napelemes rendszerek telepítése a Budapesti Gazdasági Egyetem épületein a társadalmi felelősségvállalás jegyében” elnevezésű pályázatát.A sikeresen elnyert pályázattal a BGE felelős felsőoktatási intézményként környezetvédelmi, szemléletformálási és üzemeltetési költség racionalizálási célokat is megvalósít egyben. A támogatásból továbbfejlesztett épületek villamosenergia igényüket korábban teljes egészében az országos közcélú villamosenergia hálózatból fedezték.

Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kifejtette: „Egyetemünk a mostani 122 millió forint összegű beruházással együtt összesen az elmúlt öt év során jelentős, több mint egymilliárd forint értékben végzett energetikai korszerűsítési beruházásokat. A beruházások eredményeképp nem csak az Egyetemünk üzemeltetési költségei csökkenthetők, hanem az innovatív és környezetkímélő technológiák széles körű alkalmazása összhangban áll az Intézmény Fenntarthatósági Stratégiájának megvalósításával.”

A fejlesztés keretében a BGE öt épületének tetőszerkezetére egyenként 50 kVA csatlakozási teljesítményű, HMKE méretű[1], hálózatra csatlakozó napelemes rendszert telepítettek. A beruházás eredményeként az Egyetem villamoshálózatából igénybe vett áram éves felhasználása várhatóan közel 275 ezer kWh-val kevesebb lesz, így az üzemeltetési költségek éves szinten akár több mint tízmillió forinttal, a környezeti terhelés pedig évente több mint 250 tonna széndioxid-egyenértékkel csökkenhet.Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12