TrendFM

Befektetés a luxusba - Infografikával

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. január 03.

Fényűzésnek, nem pedig gondnak tűnik, pedig valóban nagy fejtörést okoz a vagyonos embereknek, hogy manapság mibe fektessék a pénzüket. Meglehetősen bizalmatlanok a jegybankok által mesterségesen lenyomott kamatok miatt, ami mindig magában hordozza az infláció veszélyét. Ilyenkor az ingatlanok felértékelődnek, meg az egzotikus befektetések is, amelyek ára kevésbé kézzelfogható.


Tíz éve folyamatos trend, hogy egyre többet érnek a luxuscikkek. Az ékszereknél a növekedés két és félszeres, a gyűjteménybe való boroknál közel három és félszeres. A legjobban pedig a patinás autók értéke nőtt meg: átlagosan 460 százalékkal. Ám az elmúlt egy év „luxustrendjei” vegyesek (2015 közepétől az óév derekáig). Csak az antik bútorok nem bizonyultak jó befektetésnek: 2006 óta közel a harmadával esett az áruk. A veterán járművek viszont az aranyat is alaposan lekörözték. Ez derül ki a nemzetközi luxusindexből, amit a Knight Frank cég közöl rendszeresen, ez a KFLI (Knight Frank Luxury Index).

Luxusindex változása* befektetési kategóriák szerint

* Knight Frank Luxury Index
** Erőteljes színű kövek – ún. fancy color diamonds –, ezeknek komoly piaci és gyűjtőértékük van (egy összetett színskála szerint)
Megj.: minden adat 2016 2. negyedévéhez viszonyítva. Kivételek: bélyeg, érme, ezek értékét évente frissítik, valamint a színes gyémántok (2014 2. negyedéig kétévente frissült)   


Veterán autók

Bár egyes szakértők komoly visszaesést jósoltak az oldtimerek árverésein, a gyűjtők mégis hajlandók egy vagyont fizetni a kivételes példányokért. A szakszerű restauráláson és ritkaságon túl egy veterán négykerekű becsét növeli műszaki jelentősége, érdekes története, híres tulajdonosa. Pél­dául egy kiváló állapotú 1967-es Ferrari 275 GTB/4 az árveréseken nagyjából 3–4 millió dollárért szokott elkelni. Viszont az a tűzpiros példány, amit egykor Steve McQueen hollywoodi sztár vezetett, legalább 10 millió dollárt ér (történetét a Ferrari hitelesítette, és saját múzeumában kiállította). Ugyancsak csúcs, hogy a világ száz legértékesebb klasszikus gépkocsija közt 13 Ferrari szerepel. Az idei veteránautó-rekordok: 22 millió dollárnál ütöttek le (a Sotheby’s aukcióján) egy 1955-ös Jaguar D Type Roadstert. És kis híján 20 millióig ment egy ’39-es Alfa-Romeo 8C Lungo Spider licitje, amiből összesen 32 példány készült. Így ez utóbbi lett minden idők legdrágábban elvitt háború előtti autója, pedig nem is minden része eredeti. Érdekes trend, hogy a nagyobb sorozatban készült típusokért a gyűjtők sem fizetnek annyit, mint korábban. Így az elmúlt egy évben csak 8% volt az átlagos értéknövekedés, ami az utóbbi évtized legalacsonyabb száma (korábban mindig 10 fölött volt).

Borok, érmék, ékszerek

Egy év alatt szintén 8%-ot nőtt a gyűjteménybe való palackok ára, ami ezúttal örvendetes fejlemény. Korábban ugyanis megtorpant a növekedés. De ez tízéves távon még így is közel 240%. A régi pénzérmék átlagban 6%-kal lettek értékesebbek, 2006 óta pedig közel 200%-kal. Az ékszereknél csak feleekkora (3%) volt az éves növekedés, de egy évtized alatt megközelítette a 160%-ot.

Műtárgyak, antik bútorok

Mind a két kategória jelentősen visszaesett, a műtárgyaknál ez mínusz 11%-ot jelentett egy év alatt, míg a bútoroknál mínusz 6%-ot. Utóbbiak tíz év leforgása alatt már 30%-kal érnek kevesebbet. Viszont a festmények és más műalkotások értéknövekedése ez idő alatt némileg meghaladta a 180%-ot.

 

 
Árfolyamok

EUR: 308.06CHF: 267.91USD: 261.29
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>