Mindjárt kamatot emelnek az amerikaiak. Na és?!

Írta: Haszon - Készült: 2017. február 23.

Közeledik a várva várt földrengés: az amerikai jegybank tanácsának legfrissebb jegyzeteiből kiolvasható, hogy a FED „elég hamar” (fairly soon) kamatot fog emelni.


Az amerikai gazdaság pörög, ezért a Washingtoni bölcsek szerint már nincs szükség mankóra, egyedül is képes járni. Ez a tény már onnan is kiolvasható, hogy a munkanélküli ráta 4,8 százalékra süllyedt, így hamarosan munkaerőhiány lép fel, ilyenkor pedig emelkednek a bérek, mert a cégek versengenek a munkásokért. A béremelések drágítják a termékeket, árat kell emelni, ennek hatására újra felpörög az inflációt. (Hasonló folyamat Magyarországon is tapasztalható). Utoljára decemberben 0,25 bázisponttal emelkedtek a kamatok, amelyek most 0,50-0,75 százalék között mozognak.

A pénzvilág a folyamatokat jó szokása szerint már „beárazta”, azaz már korábban számított erre, és megfelelően reagált rá: erősödik a dollár, ha erősebb a dollár az olaj és a nyersanyagok is drágábbak lesznek így világszerte emelkednek az árak, ami tulajdonképpen jó, mert a mérsékelt infláció egy növekvő gazdaságnak a jele.  
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>