Mindjárt kamatot emelnek az amerikaiak. Na és?!

Írta: Haszon - Készült: 2017. február 23.

Közeledik a várva várt földrengés: az amerikai jegybank tanácsának legfrissebb jegyzeteiből kiolvasható, hogy a FED „elég hamar” (fairly soon) kamatot fog emelni.


Az amerikai gazdaság pörög, ezért a Washingtoni bölcsek szerint már nincs szükség mankóra, egyedül is képes járni. Ez a tény már onnan is kiolvasható, hogy a munkanélküli ráta 4,8 százalékra süllyedt, így hamarosan munkaerőhiány lép fel, ilyenkor pedig emelkednek a bérek, mert a cégek versengenek a munkásokért. A béremelések drágítják a termékeket, árat kell emelni, ennek hatására újra felpörög az inflációt. (Hasonló folyamat Magyarországon is tapasztalható). Utoljára decemberben 0,25 bázisponttal emelkedtek a kamatok, amelyek most 0,50-0,75 százalék között mozognak.

A pénzvilág a folyamatokat jó szokása szerint már „beárazta”, azaz már korábban számított erre, és megfelelően reagált rá: erősödik a dollár, ha erősebb a dollár az olaj és a nyersanyagok is drágábbak lesznek így világszerte emelkednek az árak, ami tulajdonképpen jó, mert a mérsékelt infláció egy növekvő gazdaságnak a jele.  
Árfolyamok

EUR: 309.21CHF: 285.24USD: 276.8
 

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a...
Tovább >>
Károly világa

A francia elnökválasztás igazi tétje

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. ...
Tovább >>