Az e-autók miatt jó befektetés ez a nyersanyag

Írta: Haszon - Készült: 2017. február 27.

Megugrott a világpiacon a kobalt iránti kereslet, amit főként az elektromos autók lítium-ion akkuiban, ötvözőfémként turbinák, rakéta hajtóművek, erőművi berendezések gyártásában, illetve az űriparban használnak.


Az e-autók gyors elterjedése, a rendkívül ambiciózus kínai tervek miatt a korábban becsültnél jóval nagyobb az igény a kobaltra. Az egyik nyersanyag-befektetési alap prognózisa szerint az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése a tavalyi 1,1 millióról 2021-re évi 4,4 millióra, 2025-re pedig több mint hatmillióra emelkedik. A lítium-ion akkumulátoroknak várhatóan már a 75 százaléka fog kobaltot tartalmazni 2020-ra, mert annak alkalmazása megnöveli az akkumulátorok kapacitását. A kobalt ára tavaly szeptember óta 50 százalékkal, fontonként 19 dollárra, öt éves csúcsra emelkedett.
Árfolyamok

EUR: 308.03CHF: 265.57USD: 260.95
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>